14 000 kvinnor blir slagna till döds - varje år

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-22

Novaja Gazeta om det utbredda kvinnovåldet i Ryssland

14 000 ryska kvinnor blir ihjälslagna av sina män - varje år.

Siffran kan vara ännu högre.

I Ryssland finns ingen statistik över våldet - och ingen politisk vilja att ta problemet på allvar.

– En kvinna är en alldeles för oviktig faktor för att staten ska slå vakt om hennes rättssäkerhet, säger Marina Regentova, från organisationen "Stoppa våldet", till Novaja Gazeta.

Marina Regentova från organisationen "Stoppa våldet"

Sommarens ryska löpsedlar har varit fyllda av bilder på den misshandlade sångerskan Jasmin.

Fallet har fått stor uppmärksamhet eftersom det handlar om en känd person och för att fallet har hamnat i rätten.

Men mycket lite handlar, enligt Novaja Gazeta, om själva brottet - att en kvinna misshandlats svårt av sin man. Istället handlar tidningsartiklarna om sångerskans påstådda otrohet och hur mycket pengar hon skulle få vid en skilsmässa.

Men skandalen har gett ljus åt ett enormt problem för dagens ryska kvinnor.

– Varje år vänder sig 95 000 kvinnor till kriscentra i Ryssland. Men det är bara toppen på ett isberg. I själva verket är var fjärde kvinna i behov av stöd, säger Marina Regentova, på organisationen "Stoppa våldet", till Novaja Gazeta.

Ignoreras av makthavarna

Någon officiell statistik över kvinnomisshandeln finns inte. Men enligt tidningen blir varje år runt 14 000 kvinnor ihjälslagna av sina män. Ett problem som ignoreras av makthavarna.

– En lag som motverkar våld i hemmet är absolut nödvändig. En lag där det tydligt framgår vad som är ett lagligen definierat brott. Men än så länge är det inte så och allt ligger under olika paragrafer, som dessutom befinner sig inom olika rättsområden, säger Marina Regentova.

– Samhället kommer inte att bry sig om det som pågår därför att det är kvinnor som drabbas. En kvinna är en alldeles för oviktig faktor för att staten ska slå vakt om hennes rättssäkerhet. Ett lagförslag för att motverka våld i hemmet utverkades dock redan 1995, det har redigerats 48 gånger, men har fortfarande inte gått igenom.

Inget vinnarförslag

– I Duman (det ryska parlamentet) finns ett stort motstånd mot lagförslaget. Det är inget vinnarförslag. Standardargumentet mot lagen är att problemet inte existerar. Det är en kritisk tid för landet och många män befinner sig under pressade förhållanden och deras nerver uthärdar helt enkelt inte. Det är förlåtligt att tappa humöret, säger Marina Regentova.

Organisationen "Stoppa våldet" bildades för tio år sedan och har 47 kriscentra runt om i landet. De håller kurser för utsatta kvinnor och lär dem hur de ska upptäcka varningstecken hos en man. Deras mål är en ny socialpolitik med tydliga lagar mot könsdiskriminering.

Läs hela intervjun om kvinnovåldet i Ryssland

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln