Mission completed!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-12

Nasa: Arbetet har varit en stor framgång

Strax före 04.00 svensk tid - efter 6 timmar och 36 minuter – var Christer Fuglesangs historiska rymdpromenad över - och alla uppgifter utförda långt före utsatt tid.

Tillbaka i luftslussen ombord på Discovery hälsade han hem till Sverige:

– Tack för mig! Tack alla som stöttat och följt oss de här fyra dagarna.

– Jag hoppas att andra följer efter mig och kommer upp här också så småningom och hjälper till att bygga månbasen bland annat, sade han på en knastrig ljudledning.

– Jag har en rymdpromenad till att se fram mot, avslutade han och markkontrollen fortsatte den svenska stunden genom att gratulera alla årets Nobelpristagare, särskilt John Mather som arbetar på Nasa Goddard Space Flight Center. och han skickade varma tack.

Christer Fuglesangs och Robert ”Beamer” Curbeams stora äventyr inleddes officiellt klockan 21.31 i går när de slog på sina rymddräkters internbatteri och drog sig ut i rymden.

För långa bultar

Efter drygt fyra timmar hade astronauterna monterat den två ton tunga byggdelen, P5, på utsidan av rymdstationen. Arbetet flöt på mycket bra, men Christer Fuglesang hade vid ett tillfälle problem med att fästa ett par bultar.

Enligt direktrapporten från Nasas markkontroll var bultarna för långa. Problemet löste sig efter en stund och då låg astronauterna fortfarande före i tidsschemat.

– Det här går perfekt, sa Christer Fuglesang.

Efter arbetet med P5 bytte Curbeam och Fuglesang ut den trasiga kameran, och även efter det låg man före i tidsschemat.

Nasa beslutade då i samråd med astronauterna att Christer skulle utföra ytterligare reparationsuppgifter innan han återvände till luftslussen, medan ”Beamer” tog sig dit i förväg. Extraarbetet var att se över två trasiga lås.

”Rymdhantverkare”

Under sin rymdpromenad var Fuglesang och ”Beamer” två hantverkare i rymden. De arbetade med vad som påminner om helt vanliga verktyg och fick vid flera tillfällen beröm för sin skicklighet av personalen på markkontrollen I Houston.

– Ni grabbar har gjort ett fantastiskt jobb.

Under tiden arbetet fortlöpte tog astronauterna sig också lite tid att hänföras av hela situationen.

– Vi har en fantastisk utsikt här, sa Beamer vid ett tillfälle och Fuglesang svarade inifrån sin rymddräkt:

– Det känns mycket bra.

Längsta promenaden

De två astronauterna gjorde den 164:e rymdpromenaden i historien och den 84 på utsidan av ISS. Promenaden var den längsta som någonsin har genomförts och uppgiften är mycket svår.

De rör sig i temperaturer mellan 100 grader varmt och 100 grader kallt och hotas ständigt av strålning och rymdgrus.

För att kunna se vem som var vem under rymdpromenaden förseddes Curbeams rymddräkt med röda ränder, medan Fuglesangs dräkt saknade särskilda kännetecken.

Väcktes av Abba

Besätttningen ombord på ISS väcktes vid 16.47 på tisdagen, svensk tid. Eftersom det var Christer Fuglesangs hustru Lisa som valt dagens musik var det svenska toner som strömmade ur högtalarna – Waterloo med Abba.

Fakta: Rymddräkten

Karin Henriksson, Erik Wiman, TT

Följ ämnen i artikeln