Nytt extremväder på väg

Publicerad 2013-01-29

Kraftig nederbörd och stormvindar på 25 meter per sekund.

Nu varnar SMHI för extremvädret som drar in över landet i morgon.

– Det finns risk för kringflygande föremål och störningar i trafiken, säger Lovisa Andersson på SMHI.

I morgon kommer ett omfattande nederbördsområde att dra in över hela Sverige. I söder mest i form av regn men från norra Svealand och upp över Norrland kan det komma att snöa ymnigt.

– Det är ett område som berör hela landet. I samband med det här får vi även tilltagande vindar och det kan blir riktigt blåsigt, säger Lovisa Andersson, meteorolog vid SMHI.

”Riktigt, riktigt blåsigt”

Västkusten väntas att bli hårdast drabbad, med kraftiga vindar som beräknas nå stormstyrka, en vindhastighet på 25 meter per sekund.

– Det är ju riktigt, riktigt blåsigt och det finns risk för kringflygande föremål och störningar i trafiken. Man kan tycka att det är blåsigt när det är friska vindar och det här är mycket högre vindhastigheter, säger Lovisa Andersson.

– Det kommer att vara besvärligt och det kommer säkert uppstå en massa skador i form av stormfälld skog och trafikstörningar, det är verkigen inte en bra situation, säger Martin Hedberg, meteorolog på vädersajten klart.se.

I samband med stormbyarna väntas Västkusten dessutom att drabbas av högt vattenstånd, med nivåer över en meter över det normala.

SMHI har utfärdad en klass-2 varning för mycket högt vattenstånd för Kattegatt. Under onsdagkvällen väntas vattenståndet längs Hallanskusten och nordvästra Skånes kust att stiga till cirka 110-130 cm över medelvattenståndet.

Kraftigt snöfall i norr

Men det är inte bara på Västkusten som man får hålla hårt i hatten i morgon.

– Det blir blåsigt också in över Götaland med höga vindbyar. Och upp längs med Norrlandskusten blir det blåsigt och där kan det i kombination med snöfall ge riktigt besvärligt väder, säger Lovisa Andersson.

SMHI har också utfärdat en klass-1 varning för kraftigt snöfall för i stort sett hela Norrland, undantaget fjällkedjorna längst i väster. På sina håll kan det komma upp mot 15 cm nysnö i morgon.

Minus framåt helgen

Torsdagen blir inledningsvis blåsig, särskilt i södra delarna av landet, men sedan kommer vindarna att avta allt mer.

Då kommer i stället kylan tillbaka, berättar Lovisa Andersson.

– Framåt veckoslutet ser det ut som att det blir allt kallare och minusgraderna letar sig ner allt längre söderut och når Götaland under helgen. Dagtid blir det kanske bara ett par minus men under natten kan temperaturen falla till 10-15 minusgrader i Götaland, säger hon.

Omslaget från plus till minus i södra halvan av landet kommer troligtvis att ställa till det ute på vägarna när snön som ligger kvar fryser till is, säger Martin Hedberg på klart.se.

– Det blir ju väldigt hårda och hala ytor och man kan räkna med att det blir problem i trafiken på fredagen. Också för gångtrafikanter och alla som rör sig ute, säger han.

”Växelrikt väder framöver”

Blickar man längre framåt ser februari i stort ut att bjuda på minusgrader. Men det kommer också att blir varierat väder.

– Det kommer att passera en del nederbördsområden och månaden kommer att ge växelrikt väder, säger Martin Hedberg.

Kan vi vänta oss fler kraftiga regn- eller snöfall?

– Det är för tidigt att säga. Men det finns förutsättningar för att det ska komma lite nysnö.

Följ ämnen i artikeln