Morden är en gåta

Publicerad 2013-01-20

”Vi tror att vi har en seriemördare här på Öland”

Paren hittades mördade i sina nerbrända hus.

Brottsplatserna ligger bara några kilometer från varandra.

– Många här tror att vi har en seriemördare på norra Öland, säger en ortsbo.

Det finns många likheter mellan de ouppklarade morden på norra Öland.

Egentligen började det redan 2005, då en 54-åring hittades död i sitt totalt nerbrunna hus i byn Getterum. Kroppen var så illa bränd att det inte gick att fastställa dödsorsaken.

– Det gick inte heller att reda ut var eller hur branden började. Men vi hittade ingen naturlig orsak till att det börjat brinna, säger en polis.

Därför vet polisen inte om mannen mördats.

Året därpå, den 30 augusti 2006, hittades Barbro Karlsson, 69, som var släkt med den innebrända 54-åringen, och hennes sambo Bertil Sandin, 66, ­döda i ruinerna av det som varit deras bostad i Mellby, Byxelkrok. Först vid obduktionen kunde man slå fast att paret mördats innan huset börjat brinna. Bertil Sandin hade fått halsen avskuren.

– Det finns många likheter mellan den här branden och den brand som inträffade för ett år sedan. Det handlar om samma tillvägagångssätt och de inträffade under liknande omständigheter mycket sent på natten, sa en av mordutredarna då.

Var låst utifrån

Trots ett intensivt arbete lyckades man inte slå fast något direkt samband.

Polisens tekniker gick minutiöst igenom resterna av det som fanns kvar av Barbro Karlssons och Bertil Sandins hem. Man kom fram till att det inte fanns några tecken på inbrott. De kunde också konstatera att huset var låst utifrån innan det började brinna.

En man som Barbro Karlsson haft ekonomiska affärer ihop med blev snart misstänkt och åtalades för dubbelmordet. Några direkta bevis mot honom fanns inte och åklagaren byggde åtalet på en mängd indicier. Kalmar tingsrätt friade mannen som senare fick 275 000 kronor i skadestånd av staten.

Dubbelmordet på Barbro och Bertil är fortfarande ouppklarat.

Låg i garaget

Bara ett par mil därifrån inträffade nästa dubbelmord för drygt fem veckor sedan. Då hittades Gustaf Linder-Nordander, 57, och hans hustru Annika, 55, mördade i sitt garage i Flakeböle.

Paret sågs sista gången i livet på eftermiddagen torsdagen den 13 december.

På fredagsmorgonen upptäcktes att parets garage stod i lågor. ­Redan under släckningsarbetet förbryllades brandmännen av att byggnadens dörrar verkade blockerade utifrån.

Hunden var skjuten

När polisens tekniker på lördagen gick in i den nerbrunna byggnaden hittades Gustaf och Annika döda, även deras hund låg död i brandresterna.

Obduktionen visade att Gustaf slagits ihjäl, sannolikt med en hammare. Annika och parets hund hade skjutits med ett hagelgevär.

Polisen misstänker att mördaren, eller mördarna, vid båda dubbelmorden har tänt eld på byggnaderna för att dölja alla spår.

– Mordbränder är alltid svåra att utreda eftersom bevisen brinner upp, säger en av teknikerna som arbetat med morden.

Utredarna i Flakeböle vill inte bekräfta att man drar paralleller med dubbelmordet i Byxelkrok 2006.

– Vi har fullt upp med att utreda den här branden nu, säger kriminalkommissarie Jan Karlsson från riksmordkommissionen som är på Öland för att hjälpa till med utredningen.

Många av de boende på norra Öland berättar att de känner sig otrygga. En del har till och med valt att flytta från orten.

Flera personer Aftonbladet har pratat med ger uttryck för samma misstanke:

– En allmän uppfattning här är att samma person ­ligger bakom alla morden. Vi tror att vi har en seriemördare bland oss, säger en ortsbo.