Grova sexlekar på elitskolan

Uppdaterad 2013-02-16 | Publicerad 2013-02-15

Elever som tvingas slicka grädde från varandras kroppar och simulera sexställningar på scen.

Alla hjärtans dag på elitskolan innebär grova sexlekar – med skolledningens goda minne, enligt Aftonbladets källor.

– Nedanför scenen sitter en jury och bedömer dem som är med, säger en uppgiftslämnare.

Den anrika elitskolan Franska skolan ligger på en exklusiv adress mitt i centrala Stockholm. Lärartätheten är hög, liksom studieresultaten och de 300 eleverna erbjuds utbytesterminer i såväl Monaco som Frankrike.

På skolans hemsida står det att skolans uppgift är att ge eleverna "ett humanistiskt synsätt" och att "tron på och respekten för den enskilda människan" ska stå i centrum i skolans undervisning.

Tvingas klä av sig på scen

Men enligt källor till Aftonbladet är skolans värdegrund långt ifrån självklar på alla hjärtans dag. Sedan flera år tillbaka anordnar elevrådet traditionsenligt firande i skolans aula. Där tvingas utvalda elever upp på scen och uppmanas att klä av sig och simulera samlag med varandra, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Och i torsdags ska det ha varit dags igen för den så kallade "Sexkampen".

– Sex par tvingades upp på scen och fick slicka grädde från varandras kroppar, dansa "lap dance", framföra sexställningar och hångla, säger Kim, elev på skolan, till Aftonbladet.

Förstapris: sexleksaker

Nedanför scenen satt representanter från elevrådet och bedömde elevernas framträdanden. Ju mer vågat, desto högre poäng och vinnarna fick en "goodiebag" med sexleksaker från en närliggande sexbutik, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

– För två år sedan placerades en banan mellan en killes ben och en tjej fick "suga av den". En del tycker bara att det är en kul grej, men andra blir verkligen kränkta. Många vågar inte säga nej, säger Kim.

Enligt Aftonbladets källor har "Sexkampen" pågått i flera år – med skolledningens goda minne. På en film på nätet från 2010 syns elever klä av sig och sitta gränsle över varandra i bara underkläder, flitigt påhejade av en fullsatt aula. 

Rektorn: skolan har inte vetat

Men att skolan skulle ha haft insyn i vad som skett på alla hjärtans dag förnekas av Eva Näslund, Franska Skolans rektor.

– Har det gått till på det sätt som du beskriver är det oacceptabelt. Jag är alltid ytterst ansvarig, men någonstans måste vi även lita på våra elever. Jag har pratat med elevrådet och de har gett en annan bild. Vi ska nu samla elevrådet på måndag och gå igenom vad som har hänt, säger hon till Aftonbladet. 

Enligt våra uppgifter var du på plats i torsdags. Stämmer det?

– Jag var på plats i cirka en kvart, i början. Då visades en film, som jag tyckte var trevlig. Men jag var inte med på själva uppträdandet. Andra år har biträdande rektor varit på plats. 

Filmen är från 2010. Om andra från skolledningen varit på plats tidigare, borde inte du ha nåtts av information kring vad som hänt?

– Biträdande rektor har varit på plats tidigare, men inte hela tiden. Han har varit där till och från, i början och slutet. Jag kunde inte stanna under hela tiden i år på grund av andra möten. Det kanske jag borde ha gjort och jag tar så klart på mig det ansvaret.
Fotnot: Kim är ett fingerat namn.