Borg dog i sömnen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-27

Vännen: Det kom inte som någon chock

BJÖRN BORGS PAPPA BLEV 76 ÅR Björn Borgs pappa Rune hade besegrat lungcancern – men aldrig riktigt återhämtat sig. ”Han var riktigt krasslig på slutet”, säger vännen Folke Östfeldt. Rune Borg somnade in i söndags, efter att ha firat påsk med hustrun Margareta, svärdottern Patricia och sonen Björn.

Efter påskmiddagen i söndags reste sig Rune Borg från bordet och sa:

– Jag går in och lägger mig ett tag.

Han vaknade aldrig igen.

TENNISPAPPAN Rune Borg var starkt involverad i Björns affärer och han har varit mycket betydelsefull för sonens karriär. Här ses de båda på Arlanda 1974.

Björn Borgs pappa somnade in i sitt hem på Ingarö, öster om Stockholm.

Hela familjen fanns vid hans sida: hustrun Margareta, sonen Björn, svärdottern Patricia och barnbarnen.

”Han la sig för att vila”

– Han fick en fin död. Rune ville absolut inte bli ett vårdpaket. Det sa han ofta, säger Patricia Borgs pappa Folke Östfeldt.

Rune Borg blev 76 år. Dödsfallet inträffade på påskdagens eftermiddag.

– Klockan fyra hade Rune gått och lagt sig för att vila. Vid sextiden tyckte Margareta att det fick räcka och gick in för att väcka honom. Då var han död, säger Folke Östfeldt.

Han träffade Rune Borg så sent som på påskafton, i samband med det gemensamma firandet hos Björn och Patricia på Ingarö.

– När Björn skulle följa honom hem sa Rune: ”Hej då, Folke, vi ses snart.” Men det gjorde vi inte.

För några år sedan drabbades Rune Borg av lungcancer. Den hade dock läkarna lyckats utplåna med strålningsbehandling, enligt Folke Östfeldt.

”Var riktigt krasslig”

– Han var frisk från cancern sedan något år. Men han var riktigt krasslig på slutet. Dödsfallet kom inte som någon chock.

Rune Borg har alltid hållit sig i bakgrunden, men hans betydelse för sonens karriär kan inte överskattas.

När Björn var sju år fick han sin första tennisracket – som pappa Rune vunnit i en pingisturnering hemma i Södertälje – och genast började det outtröttliga bollandet på Badparkens grusbanor och mot den mytomspunna garageporten på Torekällgatan.

Förvaltade varumärket

Rune Borg, som själv jobbat i klädaffär, var också starkt involverad i sonens affärer. Genom olika bolag förvaltade han och hustrun Margareta varumärket Björn Borg och dess tillgångar.

Björn Borg, 50, befinner sig i Madrid där han ska spela en uppvisningsmatch i dag.

Hustrun Patricia är i Monaco.

– Det var aktuellt att ställa in båda resorna, men Margareta sa till dem att de skulle åka som det var bestämt, säger Folke Östfeldt.