Barnen drabbas värst i Kongo

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-02

Sex av tio flyktingar barn

Människor väntar på matutdelning medan regnet öser ner.

En miljon människor var redan på flykt.

Efter att den senaste krisen bröt ut beräknas ytterligare 250 000 ha tvingats från sina hem.

Sex av tio är barn.

En pojke skyddar sig mot regnet under någon vuxens kavaj.

Det är Unicef som på söndagen slår fast att över 60 procent av flyktingarna i östra Demokratiska republiken Kongo är barn.

Barn utan möjlighet att ta vara på sig själva.

Barn – de allra mest sårbara.

Inget skydd

Flertalet organisationer varnar för att en humanitär katastrof kan uppstå om flyktingarna inte får hjälp snarast. Tusentals barn tillbringar just nu dygnets samtliga timmar utan tak över huvudet, ofta utan mat och vatten.

Många är så svaga och undernärda att de inte längre har något skydd mot sjukdomar.

Lägren växer

Jaya Murthy, talesman för Unicef i Goma, berättar att ”akutmat”, medicin och vattenreningstabletter på lördagen kom från Rwanda till lägret Kibati i östra Kongo. Riktig mat kommer dock att dröja ända till på tisdag.

Flera hjälparbetare har efter de senaste dygnens oroligheter valt att lämna Kibati. Samtidigt har lägret snabbt gått från att famna 15 000 människor till en situation där 50 000 människor trängs inom dess gränser.

Malaria och diarré värst

Redan före den senaste krisen uppskattades situationen vara akut för omkring tio procent av barnen i lägret. Murthy, som talat med nyhetsbyrån AP, beskriver att de mest utsatta ”bara är skinn och ben”, i princip på väg att dö.

Malaria och diarré hör till de största problemen i lägret. Ett svagt barn klarar sällan mer än ett par, tre dagar i sjukt tillstånd.

Vänder hem

På söndagen stod det klart att många av flyktingarna började återvända hem då rebellerna utlyst vapenvila.

Situationen är dock oviss och omvärlden försöker med diplomatiska medel göra allt som står i dess makt för att Kongo inte ska förvandlas till ett nytt Rwanda – vilket många fruktar.