Stora ledare? Nej, små män

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-28

Maktspel på låg nivå: Världens ledare gör allt för att se några centimeter längre ut

Korta i rocken Kim Jong-Il, Nicolas Sarkozy, Vladimir Putin och Silvio Berlusconi.

Sarkozy, Putin och Kim Jong-Il.

Korta män med extremt mycket makt.

Som gör allt för att verka längre – och behålla herraväldet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt behöver inga klackar.

När Nicolas Sarkozy före presidentvalet besökte Vita huset insisterade han på att en officiell bild skulle tas av honom och George W Bush. En bild där det ser ut som att de två männen är lika långa – trots att Sarkozy i verkligheten är nästan huvudet kortare. Fransmannen lär ha stått på en pall.

Sarkozy ville inte inför väljarna framstå som underlägsen den amerikanske presidenten.

Av fåfänga kanske. Men framför allt var han rädd att väljarna skulle rata honom för hans litenhet. Fransmännen är vana vid långbenta presidenter som Chirac och de Gaulle.

– Jag tror korta män känner att de får kämpa mer för att nå höga positioner, säger psykologen Mattias Lundberg.

Sarkozy gick igenom valrörelsen i höga klackar. Nu bär han dem för att inte verka kortare än sin långbenta flickvän, exmodellen Carla Bruni (170 centimeter).

Kortare efterträdare

Sarkozy lär vara 165 centimeter kort. Hans exakta längd är en väl förborgad hemlighet.

Precis som Vladimir Putins. Rysslands president bär extra långa byxor och sägs också ha inlägg i skorna för att förlänga sina 168 centimeter.

Ryska statstelevisionen visar nästan aldrig Putin bredvid en längre man. I stället sitter presidenten ofta ner och samtalar med sina gäster.

Putin avgår på låtsas i mars och har redan utsett sin efterträdare. Dimitrij Medvedev är av en händelse fyra centimeter kortare.

Kortast av alla är Nordkoreas Kim Jong-Il. Längdangivelserna pendlar mellan 155 och 165 centimeter. Internationella pressbilder visar hur ”den käre ledaren” bär extrema klackar på sina skor, kanske 10–12 centimeter höga. Inhemska medier visar mycket sällan bilder på honom i helfigur.

Historien är full av små stora män som velat behärska världen. Napoleon, Mussolini och Stalin, för att nämna några.

Men är kortvuxna män verkligen mer makthungriga än andra?

Mattias Lundberg tror inte det.

– Däremot kan den som fått kämpa hårt för att nå makten bli mer rädd för att förlora den. Och vara beredd att använda tuffare metoder för att hålla sig kvar.

Sarkozy, Putin och Kim har alla diktatoriska drag. Sarkozy är demokratiskt vald men uppträder maktfullkomligt. Putin har successivt samlat mer och mer makt i sin hand. Nu är han demokrat på pappret men en diktator i verkligheten. Kim har inte ens en demokratisk fernissa.

’Fånigt men mänskligt’

På olika nätsajter spekuleras det friskt om de korta männen och deras maktbegär. Rolf Sandell, professor emeritus i psykologi, tror att mycket ligger i betraktarens ögon.

– Normen är att män ska vara längre än kvinnor. Därför lägger vi särskilt märke till korta män med mycket makt. Fånigt men väldigt mänskligt.

Tar vi ett snitt på alla världens ledare finner vi troligen att de följer normalfördelningen i längd.

Därmed inte sagt att längden saknar psykologisk betydelse.

– Ledarna är måna om sin image som mäktiga och stora män. Därför vill de lägga några extra tum till längden. Det handlar om ett maktspel på hög nivå. Att inte bli sedd ner på, säger Rolf Sandell.