Odlad lax kan ge diabetes

Publicerad 2012-07-22

Miljögifter i fettet boven

Miljögifter i den odlade laxen är hälsoboven.

Fettsyran omega-3 sägs hjälpa mot både hjärtsjukdomar och diabetes.

Men ny forskning visar att det kan vara precis tvärtom.

Orsaken är miljögifterna i fisken.

Väljer du också lax på tallriken i tron att det är hälsosamt? Då är du inte ensam. De senaste tio åren har importen från norska laxodlingar nästan tredubblats. Alla vill åt den nyttiga fisken. Anledningen stavas omega-3 – fettsyran som sägs hjälpa mot både hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Men en ny studie från universitetet i Bergen visar att omega-3 inte bara är nyttigt, skriver Svenska Dagbladet. Enligt Jérôme Ruzzin som har forskat om fisk och miljögifter, kan odlad lax öka risken för diabetes typ 2 eftersom fisken är fullproppad med miljögifter.

Råttor gick upp i vikt

I studien lät han labbråttor kalasa på två sorters omega-3 olja från lax. När råttorna åt oljan från odlad lax gick de upp i vikt och visade tydliga tecken på att utveckla diabetes typ 2. När råttorna istället matades med fiskolja som hade renats från miljögifter fann man inte samma koppling. Då skyddade istället fiskoljan mot viktuppgång. Liknande resultat blev det när han lät möss äta odlade laxfiléer.

– Det här visar att miljögifternas nackdelar kan överväga fiskoljans positiva effekter, säger Jérôme Ruzzin till Svenska Dagbladet.

Mycket miljögifter i fet fisk

Miljögifterna kommer från fiskfödan och lagras i fettvävnaden hos fisken. Därför finns de i högre koncentrationer i fet fisk jämfört med magrare sorter. En sammanställning från Texas school of public health visar att lax innehåller nästan alla miljögifter medan mjölk, kött och ägg var i det närmaste förskonade. Men enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition på Uppsala universitet, finns det ingen anledning till oro:

– Vi vet att fet fisk lagrar miljögifter men totalt sett överväger de positiva effekterna av att äta lax de negativa, säger han till Svenska Dagbladet.