Ångrar inget – utom ett mord

Publicerad 2012-05-07

MALMÖ. Mordet på Trez West Persson, 20, kan ha varit ett misstag.

Till sin psykolog har Peter Mangs sagt:

– Det var inte meningen.

Den misstänkte mördaren Peter Mangs.

I dag åtalades Peter Mangs för tre mord och 12 mordförsök.

Själv har han till häktespersonal sagt att det handlar om fler mordförsök än så – 15.

Han har även påstått att han inte sköt för att döda, att han är en så pass skicklig skytt att han inte skulle ha missat.

Men tre av hans misstänkta offer dog.

Kooros Effatian sköts i sin bostad på Gånglåtsvägen, troligen den 13 juni 2003. Kooros Effatian hittades under en filt i sin vardagsrumssoffa. Han hade blod i ansiktet men inga skador upptäcktes på hans kropp och hans död avskrevs först för ett naturligt dödsfall, men snart upptäckte man att han mördats med ett skjutvapen.

– Det gick så lätt att jag gjorde det igen, har han till en psykolog på häktet sagt om mordet.

Sköts på väg till arbetet

45 dagar efter Kooros död, och 70 meter från hans bostad, sköts Firas Al-Shariah, 23 , ihjäl när han var på väg till sitt arbete på morgonen. Precis som i fallet med Kooros hade han skjutits med ammunition med kaliber 9 millimeter.

Sedan gick det sex år. Sex år utan en lösning på de båda morden, sex år då personen som dödat männen höll sig under radarn. 

Men den 10 oktober 2009 var det dags igen. På parkeringsplatsen vid Skrävlinge kyrka sköts både Trez West Persson och hennes vän Xhafer Dani i huvudet när de satt i en bil.

Mördaren tömde ett helt magasin.

Trez överlevde inte.

Till sin psykolog har Mangs sagt så här om mordet på Trez.

– Jag var ute och såg bilen parkerad. Jag kunde lukta mig till att han var kriminell. Först lyste jag in i bilen, jag gick därifrån, sedan gick jag tillbaka igen, lyste på dom igen, sedan retirerade jag. Då försöker de starta bilen och åka. Sedan sköt jag och tömde hela magasinet.

”Inte meningen”

Men han har även sagt att mordet på Trez, som var den enda skjutningen i serien som inte riktades mot någon med invandrarbakgrund, inte var planerat, en olyckshändelse. Det är något polisen misstänkt länge, att hennes vän var det tilltänkta offret och inte hon.

– Det var inte meningen, har Mangs sagt till sin psykolog och sagt att han är olycklig över mordet.

Peter Mangs visar enligt de han talat med morden om annars inga känslor. Någon beskriver det som att han refererar en film, inte verkligheten.

– Nej, det är så, pang-pang. Det är bara på ryggen: tjog! Det är inga problem, har han förklarat.

Motivet till morden vet polisen inte säkert.

Peter Mangs själv säger till sin psykolog att skjutningarna inte bottnar i rasism som media skrivit.

Men han ger ingen klar förklaring i övrigt.