Demonstrationer för att stoppa atomtåg

Publicerad 2011-11-26

Fraktar kärnavfall från Frankrike till Tyskland

Atomtåget är på väg från Frankrike till Tyskland, fullastat med radioaktivt kärnavfall.

I tyska Dannenberg väntas 20 000 demonstranter möta upp tåget.

20 poliser har redan nu skadats i sammandrabbningar.

Tåget med radioaktivt avfall startade sin resa från Frankrike i onsdags, och i dag, lördag, väntas det ankomma till Danneberg i Tyskland, skriver Afp.

Där ska de elva containerna med radioaktivt avfall lastas av för att sedan transporteras vidare till sin slutdestination Gorleben, där det ska förvaras.

Ska avveckla kärnkraften

Sedan katastrofen vid kärnkraftverket i Fukushima, Japan, har Tyskland beslutat sig för att avveckla landets kärnkraft – och dagens avfallstransport väntas därför bli den sista som kommer från Frankrike. Men redan 2014 kommer Tyskland att börja ta emot kärnavfall från Storbritannien.

20 000 demonstranter väntas

Protesterna mot transporten är starka. Tåget har redan försenats på grund av demonstranter längs vägen, och i Danneberg väntas ungefär 20 000 demonstranter sluta upp.

– Vi vill inte utsätta konvojen för någon fara, utan försena den så mycket som möjligt – eller, ännu bättre, stoppa den helt och hållet, säger en av aktivisterna till AFP.

I torsdags och fredags tvingades polisen använda vattenkanoner och tårgas mot demonstranter som blockerade vägen i staden Gorleben. I Metzingen, en stad i närheten, attackerades polisen av stenkastande demonstranter.

På fredagen stannade tåget i  Neunkirchen för att byta motor. Demonstranterna passade då på att blockera spåret för att försena transporten.

Totalt har 20 poliser skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis, uppger AP.