Minst 35 000 på flykt från Aleppo

Publicerad 2016-02-06

Minst 35 000 syrier på flykt från Aleppo har samlats vid gränsen till Turkiet.

Turkiets utrikesminister uppger att de ska släppas in i landet – men gränsen fortsätter att vara stängd, skriver BBC.

Under veckan har den syriska regimen – efter intensiva attacker – återtagit en del av kontrollen kring den viktiga handelsstaden Aleppo i norra Syrien.

Segern för president Bashar al-Assad har inneburit att många syrier valt att fly sina hem mot den stängda gränsen till Turkiet. Siffran över hur många som har tagit sig till gränsområdet har stigit under lördagen. Minst 35 000 personer ska ha tagit sig till området kring gränsstaden Kilis, skriver BBC och hänvisar till den turkiska provinsens guvernör. De flesta av de flyende ska ha tagit sig till gränsstationen Bab al-Salam.

Räknar med 70 000

Turkiet har tidigare uppskattat att 70 000 flyende människor kan vara på väg.

På den turkiska sidan har ett stort medieuppbåd samlats. Ännu finns inga rapporter som antyder att gränsen skulle vara öppen – trots ett uttalande på lördagen från Turkiets utrikesminister om att man har en ”öppen gräns-policy” för de som flyr den syriska regimen och ryska lufträder.

Hjälparbetare försöker hjälpa människor i området med förnödenheter men de intensiva striderna gör det svårt, enligt FN-talespersonen Linda Tom.

– Striderna har också stört hjälpinsatser och försörjningsvägar från den turkiska gränsen, säger hon till AFP

Följ ämnen i artikeln