UD:s beslut: Avråder från resor till Turkiet

Publicerad 2016-07-16

Tusentals svenskar befinner sig i kaosets Turkiet.

Strax efter 01.30 i natt beslutade UD att avråda från icke nödvändiga resor till landet.

Nu ställer resebolagen in kommande flyg till Turkiet – och svenskar i landet uppmanas att hålla sig inomhus.

Fritidsresor har 1700 svenskar på plats och rapporterar om lugn på charterresmålen längs Turkiets sydkust

Norska utrikesdepartementet gick under fredagskvällen ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till Turkiet.

Svenska UD följde efter och tog samma beslut under natten.

– Beslutet togs av chefen för UD:s konsula enhet. Med anledning av den osäkra händelseutvecklingen avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla icke nödvändiga resor till Turkiet, säger Lilian Willix Schwirtz på UD:s pressjour.

Betyder det att ni avråder från charterresor?

– Ja, till exempel.

Till de tusentals svenskar som redan är på plats i Turkiet hade UD redan tidigare under kvällen gått med rekommendationer.

– Vi uppmanar svenskar på plats att hålla sig inomhus, höra av sig till anhöriga och följa utvecklingen, säger Lilian Willix Schwirtz.

UD har just nu inga bekräftade uppgifter på hur många svenskar som befinner sig i Turkiet. Men enbart de stora charterbolagen har flera tusen svenska resenärer på plats.

Fritidsresor: 1700 svenskar

Fritidsresor har 1700 svenskar på plats och rapporterar om lugn på charterresmålen längs Turkiets sydkust. Men efter UD:s beslut att avråda från resor ställer Fritidsresor nu in alla charterresor från Sverige till Turkiet under lördagen. Det handlar om tre plan med totalt knappt tusen resenärer.

– Det gäller lördagen till att börja med, sedan får vi ta fortsatt ställning. Vi jobbar just nu med att ge informationen direkt till våra kunder, säger informationschefen Mathias Bergendahl.

Vad händer med de resenärer som redan är på plats?

– Vi har inte fått någon information från UD att vi ska ta hem våra resenärer. Just nu gäller att de åker hem enligt ordinarie schema.

– Vi har under natten även skickat ett sms där vi rekommenderar att de håller sig på hotellen och meddelar att utflykterna är inställda.

Även Ving ställer in kommande resor till Turkiet med anledning av UD:s beslut.

– Ving följer alltid UD:s rekommendationer och det innebär att vi ställer in alla resor till Turkiet tills vidare. Alla kunder som blir berörda kommer att bli kontaktade av Ving, säger informationschefen Magdalena Öhrn.

Vingresor har just nu 2600 svenskar i Turkiet.

Apollo har ytterligare drygt 800. Även Apollo ställer in planerade avgångar tills vidare efter UD:s avrådan.

– Ja, det stämmer. Vi skickar nu sms till alla gäster på plats och följer utvecklingen, säger Ann-Sofie Olsson, pressansvarig på Apollo.

Löfven: Följer utvecklingen med oro

Statsminister Stefan Löfven följer utvecklingen i Turkiet. I en kommentar till TT skriver han:

"Jag följer med oro det allvarliga läget i Turkiet. Det är fortfarande en oklar utgång. Regeringen bevakar händelseutvecklingen noggrant. Utrikesdepartementet har aktiverat sin konsulära krisorganisation och uppmanar svenskar som befinner sig i Turkiet att hålla sig inomhus, höra av sig till sina anhöriga och hålla sig informerade om vad som sker".

Han meddelar att regeringen har kontakt med andra EU-länder och arbetar för att värna svenska medborgares säkerhet.

Följ ämnen i artikeln