Läkare skrev ut mjölkersättning till barn – till eget apotek

Publicerad 2018-03-05

Två läkare på en vårdcentral i Stockholm har anmälts för att otillåtet ha gått in i flera barns journaler och skrivit ut mjölkersättning på recept.

Mjölkersättningen har sedan levererats hem till de ovetande mammorna – via det egna apoteket.

– Jag har aldrig haft kontakt med dem – hur kan de ha min dotters personnummer? säger Zeineb Ali, som nu anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Minst fyra barnfamiljer i Stockholm har blivit utsatta för samma sak.

Hos Ivo, som har tillsyn över vården, har flera anmälningar kommit in den senaste tiden.

En av de drabbade mammorna är Zeineb Ali i Norsborg, söder om Stockholm.

Ringde på söndagskvällen

En söndagskväll i januari blev hon uppringd av en kvinna som som sa att hon ringde från ett apotek i södra Stockholm.

– Hon undrade om min dotter Lina hade mjölkersättning, säger Zeineb.

Dottern Lina, som är 7 månader, är precis som storasyster Talie, 3, allergisk mot mjölkprotein från födseln och får därför mjölkersättning utskrivet av sin läkare på barnmottagningen.

Zeineb, som brukar hämta ut mjölkersättningen själv på ett och samma apotek, tyckte det var konstigt att ett helt annat apotek, som hon aldrig haft kontakt med, ringde hem till henne, en söndagskväll.

– Jag tycke att det var konstigt, så här brukar det ju inte gå till, säger Zeineb, som själv har jobbat som undersköterska i tio år.

Men mannen insisterade och sa att de skulle komma och leverera mjölkersättningen hemma hos familjen samma kväll.

”Jag polisanmäler er”

Vid 21-tiden på kvällen tog hennes make emot leveransen utanför huset.

– Det var jättemycket. Inte sex eller tolv utan 30 förpackningar mjölkersättning och som presenter fick vi blöjor, tvättservetter, babyshampo och babyolja, säger Zeineb.

Varje förpackning om 450 gram mjölkersättning räcker en vecka för Lina och kostar omkring 250 kronor på apoteket – men mediciner till barn är kostnadsfria och det är landstinget som betalar de 7 500 kronorna till apoteket.

Zeineb fick också veta att när hon behövde mer skulle hon inte vända sig till dotterns läkare på barnmottagningen där hon går.

– Ring bara till oss, vi förnyar recepten själva, sa de, säger Zeineb.

När hon några veckor senare berättade vad som hade hänt på sitt vanliga apoteket fick hon rådet hon hjälp att göra en anmälan till Ivo.

Så sent som i veckan som gick blev hon återigen kontaktat av det aktuella apoteket.

– Jag blev så arg. Jag sa att jag polisanmäler er om ni ringer igen.

Läst barnens journaler

Nu vill hon varna andra barnfamiljer.

– Jag jobbar själv inom vården och jag vet att så här får det inte gå till – de kan ju skriva ut vad som helst på min dotters personnummer, säger Zeineb.

– Hur har de fått min dotters personnummer och mina kontaktuppgifter – och hur kan de expediera läkemedel till henne, utan mitt medgivande?

Enligt en överläkare på barnmottagningen, som också gjort en anmälan till IVO om två fall, är det två läkare på en vårdcentral som har gått in i barnens journaler och skrivit ut recepten.

Trots att barnen varken är listade på den aktuella vårdcentralen eller har träffat någon av läkarna.

Ekonomiskt syfte

I det ena fallet uppdagades händelsen när barnets förälder ville förnya receptet på mjölkersättning och det andra när barnet kom på återbesök hos sin vanliga läkare.

Enligt överläkaren, som anmält händelserna, finns det en koppling mellan läkarna och det aktuella apoteket och syftet tros ha varit att tjäna pengar på ersättningen från landstinget för mjölersättningen till barnen.

Läkemedelsverket, som ansvarar för tillsyn över apoteken, har också tagit emot anmälningar mot det aktuella apoteket.

Det bekräftar Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket för apotek och receptfri detaljhandel.

– Man får bara hantera personuppgifter med patientens samtycke Och det är klart att en förskrivning ska göras av en läkare, med patientens samtycke, säger Annika Babra.

Misstänks för mordförsök

En av de två läkarna har flera gånger tidigare kritiserats av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, och tvingades stänga en klinik för plastikkirurgi, som han drev i Stockholm. Enligt Ivo fanns det ”påtaglig fara för patienters liv och hälsa”.

Han anmäldes av flera patienter, bland annat för att de inte ska ha fått tillräckligt med lokalbedövning. En patient fick också föras akut till sjukhus med blödningschock efter att ha opererats av läkaren.

Läkaren, som då fick behålla sin läkarlegitimation, sitter just nu häktad, misstänkt för mordförsök, efter att ha attackerat personal på en vårdcentral i Skärholmen i södra Stockholm.