Mördade Alexandra jobbade ensam – trots att boendet fått extra personalpengar

Uppdaterad 2016-02-20 | Publicerad 2016-02-19

Ledningen på det privata HVB-hemmet i Mölndal fick information om den misstänkte mördarens psykiska problem redan i december, skriver GT.

Men trots att boendet beviljats pengar till extra personal jobbade Alexandra Mezher, 22, ensam när hon mördades.

– Man ska aldrig jobba ensam i en sådan situation, säger hennes mamma till Aftonbladet.

Alexandra Mezher, 22, mördades med flera knivhugg på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn den 25 januari. Senare samma dag anhölls en ung man som bodde på hemmet, på sannolika skäl misstänkt för mord.

HVB Living Nordic AB i Mölndal har tidigare hävdat att de inte kände till den misstänktes psykiska problem innan han kom till boendet. När de senare insåg att han krävde extra resurser ska de ha anställt en ny person som inte hann börja jobba innan Alexandra mördades.

Ett hemligstämplat yttrande från socialtjänsten visar dock att boendet fick information om mannens hälsa redan i december, skriver GT.

Bolaget: ”Känner inte till”

Efter att en stor privat vårdkedja inte velat ta emot den unge mannen – "på grund av hans allvarliga psykiska problematik" – hörde socialtjänsten den 18 december förra året av sig till HVB Living Nordic AB i Mölndal. De tackade ja och begärde samtidigt ersättning till extra personal för att ta hand om mannen, skriver GT.

HVB-hemmets talesperson Staffan Alexandersson kan inte svara på hur det kommer sig att Alexandra ändå arbetade ensam.

– När man får en sådan summa pengar för en viss person söker vi en sådan person omedelbart. Det är ingenting vi väntar på eftersom vi är oroliga, säger han till tidningen.

GT: Är det så att ni tagit emot pengarna men inte tillsatt en person?

– Det har jag svårt att tänka mig. Om du menar att det skulle finnas ett ekonomiskt incitament eller vinstincitament i detta så känner jag inte till något sådant. Vi diskuterar väldigt mycket kvalitet inom bolaget så det känner inte jag till.

Går vidare med uppgifterna

Alexandra Mezhers mamma säger att hon kommer att gå vidare med de nya uppgifterna men att hon ännu inte vet hur.

– Jag har precis fått reda på det här, säger hon till Aftonbladet.

Men oavsett vad boendet visste på förhand är hon upprörd över att hennes dotter arbetade ensam.

– Man ska aldrig jobba ensam i en sådan situation och han ska inte ens vara på hemmet om han har sådana problem.