Priserna på småhus fortfarande kvar på toppnivåer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-08

TT

Priserna på småhus är fortfarande mycket höga men skiljer sig inte så mycket i juli jämfört med perioden maj-juni i år. Däremot har priserna på småhus stigit med sju procent sedan samma period i fjol. Detta visar Statistiska Centralbyråns småhusbarometer.

Även om den höga prisökningstakten på villor i Stockholmsområdet har avtagit så är småhusen fortfarande dyra. Medelpriset i landet för ett småhus var under perioden maj-juli 1 055 000. Dyrast är småhusen i Stockholm där medelpriset är 2 147 000 kronor, Uppsala kommer på andra plats med ett medelpris på 1 219 000 kronor. Det är bara i Västernorrland, Jämtland och Norrbotten som man kan köpa ett småhus för under 600 000 kronor. Prisökningstakten i Uppsala fortsätter att stiga, ökningen var 21 procent jämfört med i fjol. Det enda länet med sjunkande priser på småhus är Värmland, där prisnedgången var på 1 procent.

Prissänkning på bostadsrätter under sommaren

Enligt Svensk Fastighetsförmedling har priserna på bostadsrätter sjunkit under sommaren. Jämfört med perioden februari-april i år har priserna minskat med 6 procent under maj-juli. I hela landet är minskningen 5 procent. Under sommarmånaderna har dock efterfrågan varit fortsatt stor och snittpriserna ligger kvar på ca 29 000 kronor per kvadratmeter. Jämfört med perioden maj-juli i fjol har priserna på bostadsrätter stigit i stort sett hela landet, ökningen är ca 20 procent.

Följ ämnen i artikeln