Korrupt Haiti utmaning för hjälporganisationer

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-14

Så kan du försäkra dig om att dina pengar kommer fram

Läkare utan gränser ger skydd och mat åt drabbade i Port-au-Prince.

Haiti är ett av världens mest korrupta länder med hög kriminalitet.

Så hur vet man att pengar man skänker verkligen kommer fram?

Här är tips från några experter.

När en katastrof som jordbävningen på Haiti inträffar är det många som vill skänka pengar. Som vill vara med och lindra lidandet.

En svår utmaning för hjälporganisationerna är att korruptionen genomsyrar varje nivå i det haitiska samhället. Bara länder som Afghanistan, Irak, Sudan och Burma är värre enligt den lista som organisationen Transparency International sammanställer varje år.

Gör en bedömning

Biståndsorganisationerna säger sig ändå vara säkra på att nästan all hjälp kommer fram på Haiti.

– I katastrofsituationer kanaliserar vi aldrig pengar direkt till den drabbade staten, säger Per Byman, humanitär chef på biståndsorganet Sida. För det mesta går pengarna via FN. Vi gör en bedömning från fall till fall vilka kanaler som är säkra.

Per Byman och andra biståndsexperter Aftonbladet talat med tycker att givare kan känna sig säkra på att deras pengar används på rätt sätt om de följer några steg.

* Biståndsorganisationen bör vara väl känd.

* Det ska gå att sätta in pengarna på ett 90-konto.

* De bör sedan tidigare ha verksamhet i Haiti och därmed ett lokalt kontaktnät där.

* De bör sedan tidigare ha erfarenhet av katastrofhjälp.

Inga garantier

– Men några hundraprocentiga garantier för att helt skydda sig mot korruption finns inte, säger Per Byman. Risken finns att saker försvinner och säljs på svarta marknaden.

Ett sätt att skydda sig mot korruption är att även i ett akut katastrofläge skapa en ordentlig organisation för hur hjälpen ska fördelas.

– Det funkar inte att bara lasta rissäckar på ett lastbilsflak och köra in i ett bostadsområde.

Röda Korsets och Läkare utan gränsers recept för att se till att pengarna verkligen används på rätt sätt är att ha egen personal på plats.

– Pengarna används till våra egna projekt som drivs av vår egen personal på Haiti, säger Kristina Boberg, insamlingschef på Läkare utan Gränser. De fanns där redan innan katastrofen.

Kontaktnät

Röda Korset har ett brett kontaktnät på Haiti och både lokala och internationella medarbetare på plats sedan före jordbävningen. Ändå har man särskilda rutiner för ett korrupt land som Haiti.

– Vi betalar ut en mindre handpenning för att inleda insatsen, förklarar biträdande katastrofchef Tomas Söderman. Innan mer pengar betalas ut sker en avrapportering där kontroll görs att de saker man skulle köpa in verkligen har köpts in.

Även Röda Korset erkänner att all hjälp inte kommer fram.

– Saker kan gå fel. säger Söderman. Men den delen är tämligen försumbar.

Följ ämnen i artikeln