Här kraschar båten mot solande turister

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Pontus Törnblom filmade dramatisk händelse med sin amatörkamera

Den 22 augusti i år, under en båtshow med militärens värstingbåtar, gick något fel. En stridsbåt kraschade upp på land – mitt bland solande barnfamiljer.

Småbarnspappan Pontus Törnblom hade med sig sin lilla kompaktkamera, och lyckades filma den historiska kraschen.

Det hade kunnat bli en av de värsta olyckorna i svensk militärhistoria: mitt under den sommarsoliga båtuppvisningen vid Göta Kanal, mitt bland piknicande familjer och lekande barn, kraschade plötsligt en av militärens stridsbåtar upp på land.

Den nästan 15 meter långa bepansrade militärbåten, en stridsbåt 90 med två personer ombord, kom körande i full fart mot stranden. Tanken var att den sedan skulle tvärstanna på en mycket kort sträcka – vilket är just stridsbåt 90´s specialitet.

Snabb fotograf

På grund av för hög fart och för dålig riskbedömning misslyckades manövern och båten for rakt upp på land. Som tur var stannade den där, och mirakulöst nog blev ingen skadad.

En av åskådarna som kommit för att se båtuppvisningen, som skedde i samband med en kanalfest i Söderköping, var analytikern Pontus Törnblom. Med sig hade han en lite Panasonic Compact stillbildskamera.

– Det var mest för att ta bilder till min dotter, som är fem år. Hon är väldigt intresserad av båtar och annat som går snabbt, berättar han.

Fångade dramat

När den stora stridsbåten kom körande i full fart, så var Pontus snabbt framme med kameran och filmade.

– Det går att filma korta sekvenser i bra kvalitet.

Han lyckades, som enda person, fånga dramat på bild.

– Först trodde jag knappt att det var sant, eller att det kanske ingick i showen. Det var egentligen ganska odramatiskt. Båten stannade och eftersom ingen riktigt förstod vad som hände så fick ingen panik. Men det hade ju kunnat gå riktigt illa.

Hitta din fotobutik på
nätet
✓ Har du tagit en häftig
bild?

Följ ämnen i artikeln