Helst vill Reinfeldt bli en ny Erlander

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-28

Politik i veckan med Lena Mellin

Alltid statsminister Fredrik Reinfeldt vill bli en ny Tage Erlander – mannen som ALLTID var statminister. ”Han har en del att jobba med”, skriver Lena Mellin i dag.

VÄSTERÅS. Fredrik Reinfeldt (M) är inte nöjd.

Det räcker inte att vara partiledare och statsminister.

Han vill bli en ny Tage Erlander. Mannen som ALLTID var statsminister.

Det som just nu pågår i svensk politik är oerhört intressant. De rödgröna partierna är visserligen större än alliansen i de flesta opinionsmätningar.

Trots det tycker Fredrik Reinfeldt att det lönt att ta upp kampen med Socialdemokraterna i deras bästa gren, rollen som det statsbärande partiet. Det som man kanske inte gillar helt och fullt. Men ändå måste beundra eftersom de trots allt sköter regerandet ganska väl i både med- och motvind.

I inledningstalet på partistämman här i Västerås meddelade Reinfeldt sina medlemmar och ombud att det är dags för Moderaterna att ”erbjuda svenska väljare ett långvarigt statsbärande regeringsansvar”.

Eftersom Reinfeldt är en vinnarskalle – det är alla partiledare, annars skulle de aldrig orka ta sig till partiledarposten – tror han alltså att Moderaterna har chans att ta över som det statsbärande partiet efter Socialdemokraterna. Han har med andra ord upptäckt svagheter hos konkurrenterna som väljarna ännu inte sett. Och han tänker utnyttja dem maximalt.

I går var Reinfeldt inte beredd att svara på hur stort ett statsbärande parti måste vara. Men Socialdemokraterna har bara två gånger sedan valet 1928 samlat färre än 40 procent av väljarna. Då har de tvingats lämna regeringen.

I förra riksdagsvalet röstade 26,2 procent av väljarna på Moderaterna. Det var första gången på 78 år som moderaterna sprängde 25-procentsnivån.

Men för att uppfattas som ett statsbärande parti ställs det krav. Enligt Reinfeldt handlar det bland annat om att sätta allmänintresset före särintressen. Att prioritera långsiktiga förändringar framför kortsiktiga opinionsvinster. Att ständigt vara samhällskritisk utan att utgångspunkten är minoritetens.

Han har förmodligen rätt. Men uppfattas Moderaterna så i dag?

Svaret är nej. Det är visserligen mer än trettio år sedan de var ett parti för disponenten, översten och prästen. Men fortfarande uppfattas Moderaterna som en samlingsplats för lyckade människor. De som tjänar bra, bor bra, har hyfsade kontaktnät och tjänar mer än de flesta.

Fredrik Reinfeldt vill bli en ny Tage Erlander.

Han har en del att jobba med.

Veckans avslöjanden

1.

Under en tre veckor lång semester i Kenya tillsammans med fästmön Evin Khafaff anlade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) sitt uppmärksammade semesterskägg. För att verkligen vara ledig lämnade han mobilen i hotellrummets kassafack.

2.

På UD:s årliga ambassadörsträff avslöjade handelsminister Ewa Björling (M) att hennes kropp förenar två svenska minoriteter, tornedalingar och samer. Farfar hade samiskt påbrå och resten av släkten på pappas sida är tornedalingar.