Enda spåret: en tom livbåt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-01

Lastfartyget sjönk i stormen – besättningen försvunnen

STRÖMSTAD. Sex meter höga vågor och en vindhastighet på 24–25 meter per sekund.

Det norska lastfartyget Langeland hade inte en chans.

De enda spåren efter de sex besättningsmännen är tomma livbojar, flottar och flytvästar. 

På lördagsmorgonen återupptogs sökandet efter överlevande.

Det norska fartyget Langeland sjönk i går morse i Kosterfjorden – det klarade inte stormbyarna.

Sex ryska och ukrainska besättningsmän befaras nu drunknade.

– Vi har hittat en livbåt men den var tyvärr tom och det går inte att säga om den har använts eller inte, säger Dick Schef, räddningsledare på Sjöräddningssällskapet.

Klockan 05.55 på fredagsmorgonen kom det automatiska larmet.

Fann inga tecken på liv

Båtar, helikoptrar och ett flygplan kammade sedan igenom området hela fredagen i jakt på det 70 meter långa och 2 500 ton tunga fartyget.

Det enda som mötte dem var flytvästar, livbojar och livflottar som kastades runt i de flera meter höga vågorna. Men inga tecken på liv.

– Har du flytväst får du hela tiden kallsupar och till slut blir det en för mycket, säger Lorentz Lundberg, livräddare på Sjöräddningssällskapet i Strömstad.

Sjöräddningen återupptog sökandet på lördagsmorgonen. En räddningshelikopter gick ut till platsen för olyckan i förhoppningen att hitta överlevande.

Upp till ett dygn går det att överleva – om det har bildats luftfickor. 

Fick slagsida av vinden

Fartyget var på väg till den norska staden Moss när det fick slagsida i det hårda vädret – med vindhastigheter på 24–25 sekundmeter. Langeland sökte då skydd i lä av Koster. 

– Fartyget var lastat med sten och fick troligtvis en förskjutning av lasten som gjorde att det kantrade. Det kan förklara varför det aldrig kom något Mayday-anrop, det gick för fort för att de skulle ta mikrofonen, säger Lundberg.

Fartyget har tidigare haft problem med säkerheten, enligt TT.

I februari 2007 fick Langeland inte lämna hamnen i Landskrona på grund av allvarliga brister.

Katastrofvädret drog in från Norge tidigt under natten till i går och var som värst runt sex–sjutiden i går morse. Men vinden nådde aldrig stormstyrka, enligt SMHI. 

– Lågtycket drog in över Västkusten med vindhastigheter på upp till 28 sekundmeter, säger Anna Öster, meteorolog på SMHI.