Så blev Stefan Löfvens nej till ja

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-01-27

Stefan Löfven tackade först nej till att ta över efter Håkan Juholt.

Men han lät sig övertalas – när en efter en av hans partikamrater avböjde och ställde sitt hopp till honom som samlande namn.

– Vem är jag då att säga, det här tycker jag är jätteviktigt men även om ni tror det så tänker jag inte göra det. För mig blir det fel, säger han i SVT:s programserie "Nyfiken på partiledaren".

Intervjun med Stefan Löfven sänds på söndag i SVT. Tidigare har också Jonas Sjöstedt (V) och Fredrik Reinfeldt (M) suttit ned i terapisoffan hos läkaren och psykoterapeuten Poul Perris och talat ut om vad i deras liv som präglat dem och fått dem politiskt intresserade.

S-ledaren slår tidigt fast att mycket kan härledas till hans uppväxt i röda Ådalen. Det var där han fick sina värderingar och sitt engagemang.

"Gör ont"

I programmet frågas han ut om den turbulenta tiden i slutet av 2011, som slutade med att dåvarande partiledaren Håkan Juholt avgick. Socialdemokraterna gick genom sin djupaste kris någonsin och väljarstödet föll till rekordlåg nivå.

När Poul Perris ber Löfven beskriva hur det var att se sitt parti så, säger S-ledaren:

– Det gör väldigt ont.

Men Löfven, som då var ordförande i IF Metall och ledamot av S verkställande utskott, får också frågor om vad som gjorde att han mitt i den djupa krisen faktiskt blev den som tog över.

Löfven säger att han inledningsvis tackande nej till att bli S-ledare. Men när han förstod att partikamraterna verkligen ville se honom som den som skulle leda partiet och att de ansåg att han hade de egenskaper som krävdes för att ena det söndrade partiet, ändrade han sig.

– Vem är jag då att säga, det här tycker jag är jätteviktigt men även om ni tror det så tänker jag inte göra det. För mig blir det fel, säger han.

Skrev till Alliansen

I tv-terapin berättar Stefan Löfven också att han, när han hade tillträtt som partiledare i januari 2012, skrev brev till riksdagens övriga partiledare och föreslog att man skulle "sitta ned och pratas vid".

– Jag tycker det är bra om man har byggt upp en relation. Det kommer alltid situationer som kan vara tuffa att hantera och då är det bra att ha en relation.

Sedan dess har Löfven träffat både Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och de båda MP-språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Men också regeringspartiernas ledare bjöds – med blandat resultat.

– Fredrik Reinfeldt och jag har suttit ned en gång och pratats vid men de andra svarade inte. Och det förvånar mig. Där möttes jag med tystnad, det är en konstig reaktion. Åtminstone tacka nej, "nej jag vill inte", men att inte svara, säger Löfven.