Inget åtal – då öppnar Lexbase

Publicerad 2014-03-27

Meddelar på hemsidan: ”Registret kommer tillbaka”

Den kontroversiella databasen Lexbase skapade debatt när den lanserades i januari. Mängder av anmälningar kom in till justitiekanslern – som under onsdagen beslutade att inte väcka åtal. Nu meddelar sajten att man inom kort kommer att öppna igen.

Lexbase kallade till presskonferens i januari i år och berättade att man skulle lansera ett register på internet där alla domar skulle vara sökbara för allmänheten. Efter det var turerna många. Mannen bakom sajten gick under jorden, advokaten blev mordhotad och hoppade av. Det spekulerades också i att en affärsman bosatt i Ryssland skulle vara hjärnan bakom sajten.

Internetleverantören stängde ner

Internetleverantören Bahnhof stängde webbsidan efter hacker-attacker i slutet av januari och många anmälningar kom in till justitiekanslern. Även ett enskilt åtal väcktes. Folk som kände sig uthängda vittnade bland annat i Brottscentralen om maktlösheten och obehaget som publiceringarna medförde.

Öppnar snart igen

Under onsdagen kom beskedet från justitiekanslern att man inte väcker åtal mot webbsajten Lexbase. Som en följd av beslutet meddelade under torsdagen Lexbase på sin hemsida att tjänsten inom kort kommer tillbaka. Under fredagen ska man ge ett besked om vilket datum domarna kommer att finnas sökbara igen.

Brottscentralen har sökt ansvariga hos Lexbase utan resultat.