Hemliga miljardären anklagad för skatteplanering

Publicerad 2013-09-25

Uppdrag granskning utreder "utbildningens Ingvar Kamprad"

Hans bolagsnätverk redovisar knappt någon vinst och betalar knappt någon skatt.

Trots det växer miljardären Bertil Hults företagsimperium i rasande fart.

I kvällens Uppdrag Granskning anklagas Hult och Education First-nätverket för att undvika att betala skatt i många av de länder där de verkar.

Han är mångmiljardär, men hur många miljarder Bertil Hult faktiskt har är oklart. Och inte heller bolagsnätverket som han ägnat 48 år åt att bygga visar några större vinster eller skatteinbetalningar. Enligt Uppdrag Granskning pumpas nationella filialer på pengar för att minimera den skatt som bolagsnätverket betalar på eventuell vinst som istället hamnar på centrala konton i skatteparadis.

Minimal skatt

Bertil Hult, 72, grundade språkreseföretaget Education First i  Lund 1965, efter att ha hört mamman till en språkresearrangör skryta om sonen som hade råd med en Alfa Romeo. Nu är Hults  snabbt växande företag globalt och arbetsgivare åt tusental – men trots det en ganska obetydlig skattebetalare i många av länderna där EF verkar.

I kvällens Uppdrag Granskning målar EF-nätverket ut som ett spindelnät av nationella företag som skickar sina ekonomiska tillgångar till centrala holdingföretag i skatteparadis där tillgångarna omfördelas för att minimera vinstbeskattning.

Struntar i välfärden

EF-bolagen har miljarder i intäkter, enligt Uppdrag Gransking, men när det ska betalas skatt redovisar de minimala vinster. Trots det växer koncernen i en rasande fart, enligt de själva fördubblas storleken var fjärde-femte år.

– Det är skatteplanering. Jag tror att det är lagligt, men är det moraliskt också? Om alla betalar lite skatt har vi välfärd. De här företagen utnyttjar välfärden men betalar ingenting för det. Det är fel, säger Maaike van Diepen, samordnare på Tax justice network som samlar experter kritiska mot skatteplanering.

Hemliga miljardären

Själv Har Bertil Hult klättrat på den sociala stegen och är idag nära vän med kungafamiljen och kallas "utbildningens Ingvar Kamprad" i onsdagkvällens Uppdrag granskning. Men Hult nekar oftast till att bli intervjuad, så även när Uppdrag Granskning hör av sig.

2010 gifte sig kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Efter bröllopet bjöds de på miljonsemester – av Bertil Hult.

Anmäld för muta

Sedan länge är Hult vän med kungafamiljen och vid bröllopsresan lät han Education Firsts företagsplan flyga paret till en lyxsemester där de lånade Hults lyxjakt och senare en lyxbostad i USA. Strax därefter anmäldes paret för mutbrott och Bertil Hult för bestickning. Men Gunnar Stetler, överåklagare på Riksenheten mot korruption, avslutade fallet:

– Det går inte inleda förundersökning om mutbrott mot kungafamiljen och det gäller sannolikt även det här fallet.

Numera har Bertil Hult tagit ett steg tillbaka från posterna på EF och hans söner har tagit över ledningen.

Enligt Uppdrag Gransking har Education First hört av sig och dementerat bilden av bolaget som målas upp i reportaget.

Hela Uppdrag Granskning-avsnittet om Bertil Hult och Education First kan ses på SVT1 ikväll 20.00, eller i SVT Play

Bertil Hult

Ålder: 72.

Familj: Hustrun Lisbeth, sönerna Philip, Alexander, Edward, och Max.

Förmögenhet: genom språkresejätten EF har han byggt upp en förmögenhet på uppskattningsvis tio till femton miljarder kronor.

Boende: Han sålde sitt hus i Djursholm i stål och glas. Men Bertil Hult har flera ställen att bo på: ett lyxhus i Schweiz, en våning på 500 kvadratmeter i Stockholm och sommarbostäder i Colorado, Marbella och Torekov. Men han kan ha fler bostäder.

Så lever han för pengarna: Han är en person som enligt affärspressen har konsumtionsvanor för upp emot en miljon i månaden. Till födelsedagsfester bjuder han många gäster, 600 personer, och hyr in internationella superstjärnor som Elton John, Diana Ross, Rod Stewart och Stevie Wonder. Han äger lyxyachten Erika XII, jetplanet Dassult Falcon 7X och har egen terminal på Bromma flygplats. En del går också till välgörenhet, exempelvis Bertil Hult-priset som ska främja arbetet med dyslexi och till stiftelsen Mentor som arbetar mot droger.