"S vill ha makten så mycket så det gör ont"

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-08

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommenterade i dag Löfvens öppning för samarbete med allianspartierna C och FP:

– Det är tydligt att Socialdemokraterna längtar efter makten så att det gör ont, men man har inga besked att ge.

På DN Debatt i dag skriver partiledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin att partiet inte vill slå fast ett rödgrönt samarbete inför valet, utan att man i stället öppnar upp för samarbete över blockgränserna.

S kan nu tänka sig samarbeta med allianspartierna C och FP.

På riksdagen i dag uttalade sig Fredrik Reinfeldt om utspelet inför den samlade pressen:

– Det är tydligt att Socialdemokraterna längtar efter makten så att det gör ont, men man har inga besked att ge.

”Ingen grund för handlingskraftig regering”

Han anser också att utspelet gör regeringsfrågan tung inför valet:

– Det här gör regeringsfrågan mycket större och den kommer få större betydelse valåret 2014. Deras besked är inte verklighetsbaserade i de förutsättningar som gäller för svensk politik nu och framåt. Socialdemokraterna är ett trettioprocentsparti. Sverigedemokraterna ser ut att växa uppemot tio procent, säger han och fortsätter:

– Alla markerar att det partiet måste isoleras från inflytande. Alla partier ger nu dessutom beskedet att antingen är de del av en regering, eller en del av oppositionen. De beskeden har MP och V gett. Det beskedet har även Annie Lööf och Jan Björklund gett nu på morgonen. Socialdemokraterna har med det som nu sägs inte grund för en handlingskraftig regering efter det här beskedet.

Alliansen under 40 procent en svaghet

Om Moderaternas situation säger Reinfeldt:

– Min svaghet i dagsläget är att alliansen i opinionsmätningar ligger strax under 40 procent, och två av regeringspartierna ligger under riksdagsspärren. Men det är klimatet i november året före ett val som ska hållas i september. Erfarenheterna internationellt och i Sverige är att regeringssidan brukar växa i opinionsstöd under den tid som nu kommer. Klimatet i opinionsmätningarna i november året före valet är inte valresultatet.

– Jag kan hävda att de fyra allianspartierna har en majoritet inom räckhåll och kommer då samtidigt kunna isolera SD. S besked är inte verklighetsförankrat, och det finns ingen grund för att de ska kunna nå egen majoritet.