’Det var någon i Palmes närhet’

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2013-09-30

Leif GW: Mördaren borde vara i min ålder

Företagsledaren Johan pekade ut en före detta polis.

Nu har expolisen förhörts av Palmegruppen.

- Han var i 40-årsåldern när Palmemordet begicks, säger Leif GW Persson om mördaren.

I januari i år avslöjade Aftonbladet att företags­ledaren Johan hade nya uppgifter om mordet på Olof Palme: Johan hävdade att han blivit tillfrågad av en polis om han ville skjuta statsministern.

- Jag vet att det fanns en poliskonspiration om att skjuta Palme. Jag sä­ger inte att jag tror, utan jag vet. Jag blev nämligen själv tillfrågad om att ut­föra mordet, sa han då.

Fortsatt skeptisk

Kriminologen Leif GW Persson var skeptisk och ansåg det hela ”abstrakt och luddigt”:

- Den självklara ursprungsfrågan är: Vad heter han som bad honom göra det?

Nu har Johan avslöjat för polisen vem polismannen är - en expolis med kända högerextremistiska åsikt­er, enligt Johan.

I går avslöjade Aftonbladet att polisens Palmegrupp förhört den tidigare polisen.

Men Leif GW Persson är fortsatt skeptisk:

- Om man inte har något att jobba med fyller man sin dag med komplicerade förhör. Han kommer inte att kunna föra utredningen framåt.

Tar Palmegruppen polisspåret på allvar?

- (Skratt) Bra fråga. Men jo, eftersom de inte har någon bestämd föreställning så tror jag att de tittar på allt. De tittade ju på Rausing igen till exempel, trots att han har funnits med i utredningen från början.

”En konspiration”

Och vad tror du om Rausing?

- Att det är för långsökt. Jag tror att det är mycket närmare än så. Det här var en konspiration av den mindre typen i offrets närhet. Någon av de som visste var han skulle vara den kvällen.

Lever Palmes mördare?

- Det är jag ganska säker på. Han var i 40-årsåldern när Palmemordet begicks, så han borde vara i min ålder nu.

Kommer man att lägga ned Palmeutredningen?

- Nej, allra minst med en borgerlig regering. Men vi talar om en halvfarts­utredning i bästa fall. En utredning måste ha initiativ. Det har inte den här. Utredarna är reaktiva, de jobbar med sådant som folk prackar på dem. Hela Palmeutredningen är en sorgesam historia.

Ett 30-tal såg vem som sköt

Olof Palme sköts i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan i Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986. Skottet träffade statsministern i ryggen, frun Lisbet Palme skadades lindrigt av den andra kulan.

Olof Palme hade tidigare under dagen avsagt sig sitt livvaktsskydd.

Mördaren sågs av ett 30-tal personer. Efter de två skotten sprang denne uppför Tunnelgatan och försvann spårlöst.

Spåren

Victor Gunnarsson:

Blev ”33-åringen” för svenskarna. Greps och anhölls i ett tidigt skede. Släpptes efter en vecka. Flytt­ade till USA där han mördades i ett svartsjukedrama.

Olof Palme sköts i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan i Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986. Skottet träffade statsministern i ryggen, frun Lisbet Palme skadades lindrigt av den andra kulan.

Olof Palme hade tidigare under dagen avsagt sig sitt livvaktsskydd.

Mördaren sågs av ett 30-tal personer. Efter de två skotten sprang denne uppför Tunnelgatan och försvann spårlöst.

PKK-spåret:

PKK hade terrorstämplats av regeringen Palme. Nio kurder satts i kommunarrest. PKK-ledaren nekats uppehållstillstånd. Mordet var en hämnd. I Ebbe Carlssons version fick PKK uppdraget att mörda Palme av Iran.

Sydafrika-spåret:

Tog fart 1996 sedan polisöversten Eugene de Kock i Sydafrikas högsta domstol vittnat om att en kollega, agenten Craig Williamson, organiserat mordet.

Polisspåret:

Flera spår som bygger på att poliser på olika nivåer skulle ligga bakom mordet. Har avförts av två kommissioner. Enligt en tredje är det inte tillräckligt utrett. Stöds av kriminologen Leif GW Persson.

Christer Pettersson:

Den ende som åtalats och dömts för mordet. Friades av en enig hovrätt och Högsta domstolen ville inte ta upp fallet. Lisbet Palme har pekat ut Pettersson som mördaren.