Nu börjar verkliga kampen i Egypten

I helgen dödades tolv i uppror mellan kristna och muslimer i Egypten

För vissa kommer våldet mellan kristna och muslimer i Egypten lägligt.

Perfekt tajming för en kontrarevolt.

Man kan riktigt höra hur Hosni Mubarak hejar på i bakgrunden.

Sedan diktatorn störtades i ett folkligt uppror i mitten av mars har våldet mot kopterna, Egyptens kristna minoritet, ökat markant.

Den gångna helgen dödades tolv och över 200 skadades.

Utlösande faktor var ett, som det visade sig, falskt rykte om att en kristen kvinna som ville konvertera till islam hölls fången i en koptisk kyrka. Salafister, en ultrakonservativ gren av islam, försökte ta sig in i kyrkan för att befria henne.

Ögonvittnen hävdar att polisen gjorde väldigt lite för att stoppa bråket.

I en av många tidigare attacker fick en kristen man sitt ena öra avskuret därför att han hyrt ut en lägenhet till en muslimsk kvinna misstänkt för prostitution.

Våldet mellan kristna och mus­limer är inget nytt.

Det nya är omfattningen och intensiteten.

Ingen tvekan verkar råda om att det är salafisterna som står för mycket av våldet, en grupp som hölls under sträng uppsikt av den gamla regimens säkerhetspolis.

Nu är de mer fria att agera. Misstanken är rent av att det är Mubaraktrogna som uppmuntrar och underlättar salafisternas våld.

Om resultatet av folkrevolten i Egypten blir okontrollerat våld på gatorna så har militären en perfekt förevändning för att åter ta i med hårdhandskarna, alternativt att skjuta upp de demokratiska val som är tänkta att hållas i höst.

Mubarak är borta men många av hans anhängare finns kvar på nyckel­positioner som de ogärna ger upp. De har starkt intresse av en kontrarevolution som drar undan mattan på demokratiaktivisterna, som vill ha genomgripande förändringar av samhället.

Demonstranterna firade segern när Mubarak avgick. Men det är nu den verkliga kampen börjar.