Mördade med bara händerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-21

Expert: Strypmord sker oftast i affekt

FÖLJER UPP TIPS Polisen fortsatte i går jakten på mordplatsen. Stugor, ödehus och platser i skogen där vittnen rapporterat att de sett okända bilar genomsöktes.

ÖREBRO. Utredarna misstänker att universitetschefen ströp Eva, 51, med sina bara händer, uppger en väl insatt poliskälla för Aftonbladet.

Kroppen har sedan styckats och förpackats mycket noga.

– Det här är för att dölja det han har gjort, säger källan.

Mördade Eva.

Polisen har tagit ett steg närmare en lösning av mordet på Eva, 51.

Efter att ha återfunnit större delen av kroppen har de preliminärt kunnat fastställa hur hon har bragts om livet, uppger en poliskälla med stor insyn i utredningen.

Gärningsmannen har strypt Eva till döds utan att använda några redskap. Det finns heller inget som tyder på att mördaren försökt att dölja spår på kroppen.

Med en känd dödsorsak kan polisen bekräfta eller slå hål på ett eventuellt framtida erkännande.

”Stryper i affekt”

Mikael Rying är kriminolog vid Mittuniversitetet och har studerat mäns dödliga våld mot kvinnor. Han menar att tillvägagångssättet tyder på att Eva har blivit mördad av någon för henne närstående person.

– Kvinnor stryps oftast av en man de har en relation med, det är det vanligaste.

Enligt Rying tyder strypningen även på att mordet var oplanerat:

– Strypmord är generellt inte planerade. De sker oftast i affekt, när man är väldigt arg eller upprörd.

Enligt polisuppgifter har styckningen gjorts med en fintandad såg samt med kniv. Allt har sedan förpackats mycket noga i tre- eller fyrdubbla svarta sopsäckar som omsorgsfullt har tejpats samman.

– Det är för att det inte ska rinna ut blod eller några andra vätskor, uppger källan.

I sopsäckarna har även Evas kläder packats ner.

Tillvägagångssättet har lett polisen till två hypoteser. Antingen har gärningsmannen förberett sig noga och köpt allt han behövde före mordet. Eller så har han införskaffat det i panik efteråt. De arbetar nu efter båda spåren.

Hjälp av helikopter

Men trots det senaste framsteget saknar polisen fortfarande både mordplats och, enligt uppgift till Aftonbladet, armarna.

Därför fortsatte i går arbetet med att kontrollera alla tips som inkommit sedan utredningen började. Flera patruller sökte igenom stugor, ödehus och platser i skogen där vittnen rapporterat att de sett okända bilar.

Från luften bistod en helikopter i sökandet.

– Vi har haft en helikopter uppe som hjälpt oss att leta efter spår, till exempel om det skulle ha varit något djur som har dragit upp några kroppsdelar, säger insatsledare Mats Öhman.

Aftonbladets uppgifter om dödsorsaken kan Mats Öhman inte kommentera.

– Det kan ha kommit något preliminärt resultat. Men det är inget jag har hört en nysning om, säger han.