Grannen: "Jag hade kanske kunnat rädda Abbas"

Uppdaterad 2011-07-05 | Publicerad 2011-06-16

"Vi ska döda" skrek flera röster från lägenheten i Högsby, enligt en granne.

Hade han vetat att Abbas Rezai fanns i lägenheten hade han kanske kunnat rädda livet på honom.

Under torsdagen fortsatte rättegången om hedersmordet i Högsby.

Hedersmördade Abbas Rezai

I onsdags gav de mordåtalade föräldrarna sin version om vad som inträffade natten i Högsby 2005. Under torsdagen hördes en granne till familjen, den dömde 23-åringens fru samt en vän till den mördade Abbas Rezai.

Vännen berättade att dottern i familjen kontaktat Abbas på en chatt och vädjat till honom att han skulle komma och rädda henne. Vännen försökte förgäves hindra Abbas från att åka till familjen.

– Jag sade till Abbas att det kunde gå hur som helst. Gör inte detta, berättade vännen.

Drömde att de skulle dödas

Trots faran hämtade Abbas den 16-åriga dottern. Abbas vän berättade att mamman i familjen var hotfull och aggressiv när hon tillsammans med äldste sonen därefter kom upp till Skellefteå för att leta efter dottern. Sonen ska däremot ha varit lugn. Senare i förhöret bekräftade vännen också att föräldrarna utlovade en bröllopsfest för att få dottern att återvända.

– Fick du intrycket att det här med bröllopsfest var ärligt menat? frågade vice chefsåklagare Kerstin Eriksson.

– Nej då skulle jag ha åkt dit. In i det sista varnade jag Abbas. Jag hade drömmar om att de båda skulle dödas, svarade vittnet.

Hade kunnat rädda Abbas

Efter lunch vittnade en granne om skrik och skrammel under mordkvällen. Grannen kan persiska och hörde flera höga röster som bland annat skrek "vi ska döda". Vännen visste om att dottern i familjen varit förvunnen och kommit tillbaka. De ljud han hörde tolkade han som att familjen högljutt pratade med henne. Hade han vetat att Abbas fanns i lägenheten hade han kanske kunnat rädda honom, berättade han.

Frun bekräftar 23-åringens berättelse

Tidigare under dagen vittnade även den 23-årige morddömde sonens fru. Hon hördes i rättegången per telefon och berättade att paret träffades genom att hon arbetade på den institution där han var placerad under första delen av strafftiden i sluten ungdomsvård. Frun bekräftar 23-åringens berättelse och berättar att han efter mordet utsattes för en succesivt allt hårdare press att ta på sig dådet, så att familjen inte skulle splittras. Han har också uppfattat det som om han tog på sig mordet så skulle hans syster få leva.

  – Det har varit svårt för honom att berätta. Det var väldigt känslosamt sade hon.

Bjöd på saft med sömntabletter

Hon bekräftade sin makes uppgift om att mamman ska ha bjudit sin dotter på saft blandad med sömntabletter och därefter hettat upp olja i en gryta. Oljan ska hon ha kastat över Abbas, som då rusade upp ur soffan mot hallen, där han ska ha attackerats av pappan medan mamman höll fast honom.

  Frun sade också att hennes make berättat om upprepad misshandel i hemmet.

  Mammans advokat, Karl Olof Wirell, frågade frun om hennes och hennes makes framtidsplaner.

  – Att leva ett bra liv tillsammans med våra barn, svarade hon.

  Wirell påpekade att detta förutsätter att maken inte blir utvisad och antydde därmed att detta kan vara skälet till att 23-åringen ändrat sin berättelse om hur mordet gått till.

Lillebror ändrade sin historia

När det blev dags för en yngre son i familjen att ge sin bild av mordnatten tog han tillbaka tidigare uppgifter. Sonen var tio år hösten 2005 och vittnade fåordigt och med så låg röst att han var svår att uppfatta. Han har tidigare berättat för polisen att det var föräldrarna som låg bakom mordet. I torsdags berättade han för rätten att hans syster hittade på vad han skulle säga.

  – Det var helt fel. Jag ångrar mig, sade han i rättssalen.