Kristersson på väg in i kaklet

TT

Publicerad 2018-11-12

Moderatledaren Ulf Kristersson går mot ett nederlag i statsministeromröstningen. Ändå ställer han upp.

– Jag känner mig skyldig att försöka, säger han.

Talmannen Andreas Norlén har nu föreslagit Ulf Kristersson som statsministerkandidat. På onsdag blir det omröstning i riksdagen och skarpt läge i försöken att få en ny regering på plats.

Ulf Kristersson blir då sannolikt den förste statsministerkandidat i modern tid som inte godkänns av riksdagen.

– Jag har valt att ställa upp trots den uppenbara risken att inte bli tolererad den här gången. Vi måste pröva riktiga alternativ och pröva dem på riktigt, säger Kristersson.

Helst vill han bilda en regering med hela Alliansen, men bara Kristdemokraterna har tackat ja. Centern och Liberalerna vill inte sitta i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

Rösta nej

Av samma anledning kommer Liberalerna att rösta nej i statsministeromröstningen. Och Centerledaren Annie Lööf har sagt att det är osannolikt att hennes parti kommer att ändra sitt tidigare beslut att rösta nej.

– Jag har noterat de mediala beskeden, på onsdag kommer det riktiga beskedet, säger Kristersson.

Om C och L röstar som de sagt kommer Kristersson inte att bli vald. Tillsammans med de rödgröna nejrösterna blir det 195 röster emot honom. För att bli vald får han inte ha fler än 175 röster emot sig.

Sprickan i Alliansen vidgas allt mer. KD-ledaren Ebba Busch Thor är kritisk till Allianskollegorna.

– Det är historiskt om vi får en situation där ett borgerligt parti väljer att rösta emot en borgerlig statsminister. Det är 40 år sedan det hände senast, säger Ebba Busch Thor, och menar då när Moderaterna röstade mot dåvarande Folkpartiledaren Ola Ullstens regering.

Avfärdar MP-alternativ

Kristersson avfärdar återigen regeringsalternativet med Alliansen och Miljöpartiet, som C och L vill undersöka grundligare. En sådan regering skulle kräva välsignelse av Socialdemokraterna, säger han.

– Om enda syftet skulle vara en ny sorts decemberöverenskommelse så tror jag att det vore dåligt för svensk demokrati, säger Kristersson.

– Och som både jag och MP:s språkrör själva har påpekat så når inte den regeringskonstellation som diskuteras i det sammanhanget upp till 175 röster. Matematiken stöder helt enkelt inte en sådan regering

Kristersson får frågan om han kan kandidera till statsminister igen efter att ha röstats ned på onsdag.

– Jag kommer att stå till förfogande med hela Alliansens program ända tills vi har en ny regering eller går till extraval, säger Moderatledaren.

Följ ämnen i artikeln