Driver ungdomssajt - misstänks för barnvåldtäkt

Publicerad 2014-11-04

23-åringen driver ett populärt ungdomscommunity på nätet.

Nu sitter han anhållen misstänkt för att ha våldtagit en tolvårig flicka.

– De har inlett sin kontakt på sociala medier, på den här sidan, säger åklagare Ulrika Schönbeck.

Larmet gick vid 13-tiden i fredags: En tolvårig flicka hade försvunnit från sitt hem i Luleå. När mamman och den äldre systern kollade igenom flickans Skypekonto upptäckte de att hon varit i kontakt med en okänd man och stämt träff.

Polisen kopplades in och under kvällen sökte även Missing people efter tolvåringen.

Vid 19-tiden i lördags, drygt ett dygn efter att hon försvann, hittades flickan - tillsammans med den okände 23-årige mannen.

Han greps på platsen och anhölls i söndags, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Polisen är mycket företegen kring händelseförloppet med hänsyn till flickans låga ålder.

Driver populär chattsajt

23-åringen är hemmahörande i Stockholm - och driver ett populärt ungdomscommunity. På sajten skapar användarna avatarer och möts i virtuella rum, deltar i tävlingar och chattar med varandra.

Domänen registrerades 2011 - och har hundratusentals besök varje vecka.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska 23-åringen och den tolvåriga flickan ha fått kontakt på sajten. De ska sedan ha fortsatt hålla kontakt på Skype innan de träffades i helgen.

– Jag känner till den här sidan och att det är han (23-åringen, reds anm) som är ägaren av den. De har inlett sin kontakt på sociala medier, på den här sidan, säger åklagaren Ulrika Schönbeck.

I går genomfördes en husrannsakan i mannens lägenhet i södra Stockholm.

– Vi håller på att tömma datorer och telefoner på elektronisk kommunikation som har varit mellan de här parterna, säger Schönbeck.

”Kontakta polisen”

Enligt uppgift till Aftonbladet ska mannen ha träffat flera minderåriga flickor genom sajten. Han ska även ha förmått flickor att skicka bilder till honom - i utbyte mot högre status på nätverket.

– I nuläget gäller brottsmisstanken våldtäkt mot barn med en målsägande, en tolvårig flicka. Om tömningar av telefoner, chattar och loggar skulle medföra att ärendet sväller kan jag inte uttala mig om i nuläget. Men finns det skäliga anledningar att anta att det finns fler målsägande får vi ta ställning till det då, säger Schönbeck.

Om det finns fler offer, vad uppmanar ni dem att göra?

– Då bör de kontakta polisen och göra en polisanmälan och berätta vad de varit med om.

Under tisdagseftermiddagen lämnade åklagaren in en häktningsframställan till Luleå tingsrätt. Förhandling hålls i morgon förmiddag.

Mannens advokat Niklas Lundgren säger till Aftonbladet att 23-åringen förnekar brott.

– Han kommer att bestrida häktning, säger Niklas Lundgren.