Tillverkaren: ”Fireball snart tillbaka”

Publicerad 2014-10-30

Tillverkaren säger att Fireball är tillbaka i butik inom tre veckor.

Systembolaget varnar dock för att det kan ta längre tid än så.

– Allt ska vara grönt innan det kommer upp på hyllan, säger presschefen Lennart Agén.

I helgen stoppade Systembolaget försäljningen av den populära kanadensiska spritdrycken Fireball. Detta efter att Systemets finska motsvarighet Alko uppmätt för höga halter av ämnet propylenglykol i spriten. Ämnet är farligt i högre koncentrationer och används i bland annat rengöringsmedel och kylarvätska men också i vissa livsmedel.

– Vad jag har förstått så ska det inte vara den nivån att det föreligger någon omedelbar risk. I EU ligger gränsvärdena på 0,1 gram per kilo medan i till exempel USA gäller 5 gram per kilo, sa Systembolagets biträdande presschef Ida Thulin till Aftonbladet i helgen.

Skickade fel leverans

Fireball-tillverkaren Sazerac uppger nu att det plötsliga säljstoppet beror på att de har råkat skicka sprit avsedd för den nordamerikanska marknaden till Sverige, Finland och Norge.

Enligt dem ska felet snart vara åtgärdat.

”Vi förväntar oss att vara tillbaka i hyllorna i dessa länder inom tre veckor”, skriver Sazerac i ett pressmeddelande.

Måste säkerställas

Men först ska den nya lasten analyseras.

– Det vi har sagt är att när nästa leverans kommer så ska vi analysera de varorna för att verkligen säkerställa att de ligger under gränsvärdet. Innan dess kommer inget upp i hyllorna. Om det tar tre veckor eller mer kan jag inte svara på i dagsläget, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Aftonbladet.

ANNONS