Läkare slår tillbaka mot IVO: Beter sig som boskap

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-10-25

Hade schäferhund och öldrickande män på kliniken

Läkaren till Aftonbladet: ”Jag föste ut dem som man gjorde med kor förr i tiden”.

Hudläkaren rapporteras ha slagits, svurit och uppmanat en målare att hälla färg på IVO:s inspektörer.

Nu slår Sten Forsman, 65, tillbaka mot anklagelserna.

– De betedde sig som boskap och gjorde sig skyldiga till hemfridsbrott.

Inspektörer från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, tillkallade polis vid ett oanmält tillslag mot en läkarmottagning i Göteborg i onsdags.

Enligt nyhetsbyrån TT, som tagit del av myndighetens dokumentation, utsattes gruppen inspektörer för knuffar, slag, hot och okvädingsord av läkaren som driver kliniken.

På bordet och golvet låg handskrivna läkarjournaler utspridda och i rummet fanns även läkarens schäferhund.

I rummet ska det också ha funnits två män som rökte och drack öl.

Tvingades fly

Läkaren ska enligt TT ha kastat en av inspektörerna mot en bokhylla och hotat att knuffa en annan mot en trappa.

Sedan ska läkaren ha uppmanat en målare som stod i trapphuset att hälla färg på inspektörerna - som till slut flydde från läkarmottagningen.

– Man blir naturligtvis bestört. Det var en hel del missförhållanden på den här mottagningen och det uppstod en situation av både hot och aggressivitet. Såklart var det en jobbig upplevelse för våra inspektörer, säger Gunnar Moa, avdelningschef för IVO avdelning sydväst.

När Aftonbladet når den utpekade hudläkaren erkänner han att han att inspektionen övergick i vissa handgripligheter.

– Jag står för att jag kastade ut kontrollanterna. Jag föste ut dem som man gjorde med kor förr i tiden. De betedde sig just som boskap när de trängde in i mitt privata hem, säger Sten Forsman.

Mottagningen stängd

TT skriver att läkaren "verkar ha haft patienter på sin mottagning men att rummet bär få spår av att vara just en mottagning". I rummet ska det ha funnits sopsäckar med tomburkar men ingen brits eller instrument.

Själv medger Sten Forsman att han bor i lokalen - men att han inte haft patienter där sedan i våras.

– Jag är sjukskriven och mottagningen är stängd. De här kontrollanterna gjorde sig skyldiga till hemfridsbrott eftersom de var här och försökte bryta sig in genom min dörr. När något sånt händer blir jag vansinnig, säger Sten Forsman.

Han säger att bråket också är kopplat till en konflikt mellan honom och sjukvårdsmyndigheterna i Göteborg - enligt läkaren ska myndigheterna ha försökt dra in hans etableringsrätt för att bedriva sjukvård efter att han fått hjärtproblem.

– De försöker skjuta ner en sjuk kråka. Det här en politisk process som handlar om att de inte gillar privatläkare här i Göteborg.

Vill fortsätta jobba

Enligt IVO är Sten Forsman tillfälligt förbjuden att bedriva egen verksamhet fram till att utredningen i fallet är klar. I sitt beslut skriver myndigheten att bristerna ugår en "påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet."

Sten Forsman vänder sig emot beskrivningen och säger att han "inte har haft en anmärkning på 30 år".

– Jag tänker dra på mig stövlarna och jobba ändå. Det här är en liten snöboll som har rullat ner för en backe och blivit till ett stort berg. Men jag är redo att försvara mig. Det brukar svänga lite om Doktor Forsman.