”Våldet mot kvinnorna hårresande och extremt”

Uppdaterad 2015-10-28 | Publicerad 2015-10-26

Amnesty: Behövs enormt mycket tortyr- och traumabearbetning

Terrorgruppen IS utsätter flickor och kvinnor för upprepade våldtäkter.

Eller säljer dem som boskap på slavmarknader.

– Våldet mot kvinnor är hårresande och extremt, säger Katarina Bergehed, Syriensamordnare på svenska Amnesty.

Katarina Bergehed är expert på Syrien och kvinnorättsfrågor på svenska Amnesty.

Amnesty är en av flera människorättsorganisationer som dokumenterar de människorätts- och krigsbrott som just nu begås inne i Syrien.

Några säkra uppgifter på hur många kvinnor och flickor som har förts bort av terrorgruppen Islamiska staten, IS, finns inte. Men vittnen som har lyckats rymma eller på annat sätt blivit fria har berättat hur kvinnor säljs som boskap på slavmarknader, till civila personer.

– Den som betalat förfogar över kvinnan eller flickan som vilken egendom som helst. Men enligt FN finns det också kvinnor som hålls fängslade av IS och utsätts för upprepade våldtäkter av IS-krigare, säger Katarina Bergehed, som är ansvarig för kvinnors rättigheter och Syriensamordnare på svenska Amnesty.

Vad är skälet till att IS utsätter kvinnor för våld?

– Sexuellt våld mot kvinnor förekommer på alla sidor i kriget i Syrien. Det handlar både om att förnedra fiendesidan och sätta skräck i lokalbefolkningen. Men skillnaden här är att det finns en religiöst grundad motivering. Det finns ett dokument från IS, som med största sannolikhet är autentiskt, med frågor och svar om vad som är tillåtet, säger Katarina Bergehed.

Dokumentet rättfärdigar våld mot kvinnor. Och sexuella övergrepp, även mot barn.

– Enligt dokumentet är det okej att ha sex med flickor som ännu inte har kommit i puberteten så länge flickan ”kan” det. Det framgår också att man kan ha sex direkt med oskulder, medan andra först måste ”renas”. Allt legitimeras med religionen. Det är hårresande och extremt.

Vilka kvinnor är utsatta?

– Kvinnor som på olika sätt anses vara ”otrogna”. Vi vet att den yazidiska gruppen i Irak har varit särskilt utsatt. Många av dem har nu tagits till Syrien.

Vilken typ av hjälp finns det för kvinnor som har lyckats fly?

– Det är enorm ström av flyktingar till grannländerna och behovet är mycket större än resurserna. Många får ingen hjälp alls. Att ha utsatts för sexuellt våld är ett tabu och stigma.

– Omvärlden måste stoppa blodbadet i Syrien. På längre sikt behövs det enormt mycket stöd och tortyr- och traumabearbetning, säger Katarina Bergehed.

Följ ämnen i artikeln