Dådet bär alla spår av en jihadistattack

Attacken mot ett universitet i Kenya bär alla spår av en aktion från terrorgruppen al-Shabbab.

De har förvandlat ett av Afrikas mest välutvecklade länder till en terrorzon.

Kenyas förbannelse är att de är granne med den kollapsade staten Somalia.

Al-Shabbabs första attacker i Kenya genomfördes 2011. De var ett svar på en gemensam militär aktion mellan Somalias och Kenyas arméer för att förhindra att den islamistiska rörelsen skulle kunna fortsätta använda södra Somalia och norra Kenya som en frizon för sitt krig att med våld ta makten i Somalia.

Sedan dess har gruppen genomfört ett otal attacker i Kenya. Både i huvudstaden Nairobi och i den norra delen av landet som gränsar mot Somalia.

Massmordet inne på Westgate shopping center i centrala Nairobi i september 2013 är det mest kända. Åtminstone fyra tungt beväpnade terrorister öppnade eld mot försvarslösa shoppare och dödade 63 människor. Westgate var ett dåd framförallt riktat mot den utländska kolonin i Kenya och rika kenyaner som frekventerade butikerna. Ett dåd för att öka pressen på Kenyas regering.

Tvinga bort Kenya

Men majoriteten av al-Shabbas aktioner har riktat sig mot vanliga kenyaner, mot armén och olika institutioner.

Gruppens mål är att tvinga Kenyas armé att dra sig ur Somalia där de hjälper till att hindra islamisterna från att ytterligare destabilisera den mycket bräckliga situationen i landet.

Under stora delar av de senaste 20 åren har Somalia stått utan en fungerande regering. Sedan något år tillbaka finns ett fungerande styre i huvudstaden Mogadishu som dock inte har full kontroll över hela landet. Terrordåd i huvudstaden är vanliga.

Någon form av normalitet har ändå återvänt till ett land som sargats svårt av inbördeskrig de senaste decennierna. Alltfler länder har åter öppnat sina ambassader i Mogadishu.

Men al-Shabbab vägrar ge upp sin kamp. De kontrollerar en kort period stora delar av Mogadishu och delar av södra Somalia är fortfarande i deras våld. Men gruppen är hårt pressade att den afrikanska styrka, där Kenya nu ingår, som försöker utrota gruppen.

Brutal jakt

Attackerna i norra Kenya kan ses som ett svaghetstecken. Al-Shabbab klarar inte längre av att genomföra dåd i Nairobi där en intensiv och stundtals brutal jakt pågår på gruppens sympatisörer.

Al-Shabbab hämtar sina terrorister från de många somalier som flytt kriget i hemlandet och sedan åratal sitter i eländiga flyktingläger i norr eller i Nairobis förorter. Men man rekryterar också bland radikala och kriminella kenyanska ungdomar som ställer upp mot betalning.

En tredje rekryteringskälla är utländska ungdomar som har sina rötter i muslimska länder, ofta Somalia. Ett antal svensksomalier har rest ner för att strida och träna med al-Shabbab.

Gruppen är lierad med al-Qaida och har också mycket gemensamt med Islamiska staten. Den verkar just nu vara på nedgång men det uppsving som militant islamism fått i och med alla som reser till Syrien och Irak för att slåss för det IS-bildade kalifatet kan också innebära nya möjligheter för al-Shabbad att rekrytera.

Det är långt kvar innan gruppen är besegrad och ett mer permanent lugn kan återvända till Somalia och Kenya.

Följ ämnen i artikeln