Lufthansas strejk förlängs till lördag

Uppdaterad 2016-03-13 | Publicerad 2015-11-06

Flygbolagets anställda väntas strejka även under lördagen. Hitintills har 37 500 passagerare påverkats av inställda flyg.

Under fredagen gick det tyska flygbolaget Lufthansas kabinpersonal ut i strejk. 290 avgångar har redan ställts in och 37 500 passagerare ska ha drabbats hitintills.

Åtta flyg till och från Sverige påverkades under fredagen och fler är att vänta under lördagen.

– Över tio procent av alla flygningar kommer att ställas in. Av 3 000 anslutningar som är planerade i dag, kommer 290 flygningar att ställas in, inklusive 15 interkontintentala flyg, meddelade Lufthansa under fredagen i ett pressmeddelande.

Samtliga flyg till och från flygplatserna i Frankfurt och Düsseldorf berörs av strejken. Däremot meddelar flygbolaget att man ska försöka att behålla minst åtta långdistansflygningar med avgång från Frankfurt.

Kan pågå i över en vecka

På sin hemsida meddelar kabinpersonalens fackförbund UFO, som organiserar 19 000 anställda, att man kommer att ta ut sin personal i strejk mellan kl 14 och 23 under fredagen och mellan 06 och 23 på lördagen. Enligt varslet kan strejken pågå minst en vecka beroende på förhandlingarna mellan parterna.

Bakgrunden är att UFO och bolagsledningen inte lyckats komma överens om bland annat de anställdas pensionsvillkor.

Lufthansa menar att man lagt fram förslag i nivå med andra bolags, men detta har fackförbundet förkastat, och därmed var förhandlingarna över.

Flera flygplatser kan påverkas

I dagsläget är det främst flygplatserna i Frankfurt och Düsseldorf som drabbas men även andra flygplatser kan komma att påverkas under veckan.

Lufthansas dotterbolag, German Wings, Cityline, Eurowings, Swiss, Air Dolomiti, Brussels Airlines och Austrian Airlines kommer inte att beröras av strejken.

Strejkkostnaderna kan komma att uppgå till 20 miljoner euro per dag, beroende på antalet inställda flygningar.

Flyg kan ställas in under helgen

På Swedavia, som har direktflyg till Frankfurt och München, vet man ännu inte hur hårt strejken kommer att slå mot svenska flygplatser.

– Vi avvaktar läget, säger Swedavias pressinformatör Åsa Öhman.

Under fredagen kommer totalt åtta avgångar och ankomster med Lufthansa att ställas in, fyra från Arlanda och fyra från Landvetter. Om strejken fortsätter efter 23 ikväll kan fler flyg ställas in under helgen. Sammanlagt 16 avgångar och ankomster riskerar att drabbas under lördagen.

–I övrigt uppmanar vi resenärer att själva kontakta flygbolaget och hålla koll på hemsidan för mer information.

SAS, som ingår i samma flygallians som Lufthansa, meddelar att det kan uppstå problem för resenärerna i Tyskland.

– Våra flyg kommer att gå som vanligt men för de resenärer som flyger från Skandinavien till Tyskland och ska vidare med Lufthansa kan det bli problem, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

Lufthansa är ett av världens största flygbolag med cirka 120 000 anställda.

På Lufthansas sida för reseinformation kan berörda resenärer boka om sina biljetter eller begära återbetalning

(engelska).

Swedavias hemsida kan man enkelt kolla vilka flyg till och från Sverige som berörs.

Inställda avgångar/ankomster (fre)

Arlanda - Frankfurt

Avgångar 13:30 och 18:40

Ankomster 17:55 och 23.20

Landvetter - Frankfurt

Avgångar: 14.25 och 18.50

Ankomster: 18.15 och 23.25

Följ ämnen i artikeln