Listeria-korv återkallas

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-05

Livsmedelsproducenten HK Scan återkallar stora partier charkuterier av märket "Pärsons" efter ett listerialarm i företagets anläggning i Halmstad. Det handlar om tusentals förpackningar som har spritts över hela Sverige.

Det är i färdigberedd importerad skinka från Tyskland som listeriabakterier har hittats. Vid anläggningen i Halmstad har man skivat och paketerat skinkan och därefter levererat den under varumärket "Pärsons", bland annat i rökt Emilskinka.

Om det är från den tyska produktionen eller från produktionslinjen i Halmstad som listeriabakterien härrör har HK Scan hittills inte lyckats reda ut.

– Produkterna som nu återkallas har kommit ut till butikerna, säger Annelie Lundell, kvalitetsdirektör på HK Scan.

Alla stora butikskedjor

Hon säger att det handlar om alla stora butikskedjor och leveranserna har gått ut över hela landet. Totalt är det drygt ett ton charketuriprodukter som återkallas. Och eftersom det handlar om produkter som säljs i förpackningar om 120 gram så rör det sig om ungefär 10 000 förpackningar.

Noggranna kontroller

Nu har företaget inlett en undersökning för att få reda på varifrån bakterierna kommer. Alla produkter som är tillverkade på samma linje som den som den bakteriesmittade skinkan har hanterats på har återkallats.

– Vi gör extra noggrann rengöring på den linje där vi har haft positiva prover. Och så kontrollerar vi att utrustningen är fri från listeria, säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln