Man skottskadad i natt – kämpar för sitt liv

Uppdaterad 2015-07-05 | Publicerad 2015-07-04

Granne: "Jag är väldigt skakis"

Mannen i 30-årsåldern sköts efter grillfesten i skånska Hästveda.

På lördagskvällen kämpade han fortfarande för sitt liv på sjukhus.

En 41-årig man sitter anhållen på sannolika skäl för mordförsök.

Mannen i 30-årsåldern blev i natt skottskadad i ett hus i Hästveda, norr om Hässleholm i Skåne.

Tillsammans med minst två vänner hade han varit på en grillfest vid huset. Men några timmar efter midnatt hittades han skjuten.

– De har varit tillsammans och grillat och haft umgänge. Men något har hänt som gjort att de har kommit i bråk med varandra och sen har det slutat så här illa, säger Eva-Gun Westford på Skånepolisen.

Två gripna

På lördagskvällen beskrivs den skadade mannens tillstånd som livshotande men stabilt, av polisen. Han vårdas på universitetssjukhuset i Lund och hade på lördagskvällen ännu inte kunnat höras.

Vid lunchtid greps två män i 40-årsåldern misstänkta för att ha försökt mörda mannen. Båda männen ska ha varit med på grillfesten som urartade, enligt polisen. Vid 16.30 släpptes en av mannen som nu betraktas som oskyldig - samtidigt som den andre mannen anhölls på sannolika skäl.

– Man har klarat ut vem det är som har hållit i vapnet och då finns det inte längre skäl för åklagaren att hålla den andre kvar, säger Eva-Gun Westford.

Polisen har bekräftat att det avspärrade huset är brottsplatsen. Där pågick den tekniska undersökningen fortfarande under den tidiga lördagseftermiddagen. Mitt emot spärrade polisen också av en villatomt i det lilla samhället. På huset syns att källardörren har fått en fönsterruta krossad. På vägen i närheten av huset syns stora blodfläckar på asfalten.

Skakade grannar

De boende i området vaknade med ett enormt polispådrag kring knutarna. De uppmanades att hålla sig inomhus. En granne berättar för Aftonbladet att det hela känns otäckt.

– Jag är fortfarande väldigt skakis, och det kommer att ta många timmar innan jag kan lugna ned mig, säger Mikael.

Han beskriver grillfesten på grannfastigheten som stillsam med bara några personer på plats.

– De grillade och allt var lugnt.

Mikael berättar att han skulle ta en cigarett på balkongen vid sextiden i morse och då såg poliser i hjälmar, skyddsvästar och med automatvapen i händerna. Insatsen pågick i drygt tre timmar och polisen gjorde en inbrytning i villan.

– De slog sönder fönstret när de tog sig in i fastigheten. Sedan hörde jag dem säga att det inte fanns någon på adressen, säger han.

Larmet kom in till polisen klockan 03:43 i natt. Enligt tidningen Norra Skåne hittades den skadade mannen under en järnvägsviadukt av en lastbilschaufför.

Följ ämnen i artikeln