Ljusen tänds för 765 offer för narkotikan

Uppdaterad 2015-11-03 | Publicerad 2015-11-02

Pappan till Jim, 21: "Alla dödsfall är ett politiskt misslyckande".

765 döda.

Här tänds ljusen för alla dem som dog av narkotika förra året.

Arne Moberg var en av de sörjande på Sergels Torg. Han tände ett ljus för sin son Jim Moberg, som dog av heroin, endast 21 år gammal.

– Alla dödsfall visar att det är ett politiskt misslyckande, säger han.

Aftonbladet berättade i söndags om Jim Moberg, 21, som dog av heroinförgiftning i juli förra sommaren. Då hade hans föräldrar, Arne och Tina Moberg, kämpat länge för att han skulle få vård.

– Jag är här för att sörja vår son Jim. Men jag önskar att någon ansvarig politiker var här - och gärna rikspolischefen. För det här går inte att ignorera. Alla dödsfall visar att detta är politiskt misslyckande. Man håller på att montera ned skyddsnätet kring de personer som har det svårt, säger Arne Moberg.

Jim Moberg var en av de 765 personer som dog av narkotikarelaterade orsaker förra året - en ökning med 30 procent på ett enda år. Av dem var 85 procent män.

Det är den högsta siffran någonsin.

Anhöriga också drabbade

Sergels Torg i Stockholm - i folkmun kallat "Plattan" - är den plats som mest kommit att förknippas med narkotikahandel. Det var där som Folkrörelser mot droger arrangerade ljusmanifestationen under måndags kvällen. I den ingår 24 ideella organisationer.

En av dem, Anhöriga mot droger, stöttar och vägleder anhöriga till missbrukare för att de ska orka kämpa vidare för sin missbrukande familjemedlem.

AMD vill lyfta just anhörigperspektivet.

– Det finns ju en annan del i det här - och det är de anhöriga som mår lika dåligt som missbrukaren - eller sämre, säger Lena Larsson.

Hon vet. Hennes dotter Kersti gick bort i en överdos narkotika, bara 15 år gammal, 1984.

Följ ämnen i artikeln