Sverige Tycker: De vann debatten

Uppdaterad 2015-05-11 | Publicerad 2015-05-10

Här är vinnarna i partiledardebatten.

Enligt Aftonbladets opinionspanel Sverige Tycker gjorde Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) bäst ifrån sig.

– De ligger precis jämnt, säger Karin Nelsson, opinionschef på analysföretaget Inizio.

Aftonbladets opinionspanel Sverige Tycker kan mindre än en timme efter debattens slut presentera tittarnas självklara favoriter.

Enligt opinionsundersökningen var det centerledaren Annie Lööf och vänsterledaren Jonas Sjöstedt som gjorde bäst ifrån sig.

"Båda på hugget"

Båda pekas ut som vinnare av 19 procent av paneldeltagarna vardera.

– Det är inte förvånande. De var båda på hugget. Jonas Sjöstedt går hem hos kvinnor och hos de yngre. Annie Lööf framstår som Alliansens ledare. Hon har stärkt sin ställning ytterligare sedan valrörelsen då vi såg en Annie Lööf-effekt, säger Karin Nelsson som ansvarar för opinionsundersökningen.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra får bara fem procent. Enligt Karin Nelsson visar opinionspanelen tydligt att alliansväljarna har ett mycket gott öga till Annie Lööf.

– Anna Kinberg Batra ligger ganska långt efter och har svårt att komma ifatt Annie Lööfs dominans, säger Karin Nelsson.

Vann över S-ledaren

Också S-ledaren Stefan Löfven får se sig omsprungen, av V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Vi har sett att han inte kommer fram så starkt i den här typen av debatter, säger Karin Nelsson.

Jimmie Åkesson får 17 procent.

– Vi ser tydligt att det är hans egna som stöttar honom, säger Karin Nelsson.

När Aftonbladet träffar Annie Lööf efter debatten förklarar hon de goda betygen från tittarna med att fyra år på partiledarposten gett henne en viss debattvana.

"Tar debatten"

– Jag blir jätteglad när jag hör det så klart, min ambition i en partiledardebatt är att få ut Centerpartiets budskap kring jobb och småföretagande i hela landet och miljön. Jag är glad att man ser mitt engagemang kring detta och att jag tar debatten med Socialdemokraterna, säger Annie Lööf.

Vem tyckte du var bäst i debatten?

– Många gjorde väldigt bra ifrån sig. Anna Kinberg Batra var bra i sin första debatt. Men jag tycker också att Jonas Sjöstedt var riktigt bra. Han är oftast vass i de här debatterna, säger Annie Lööf.

Också Jonas Sjöstedt gläds över resultatet i Sverige Tycker.

– Jag hoppas att det är för att vi är ett tydligt parti. Vi kan svara om vapenexporten och säga att vi inte tycker om det, vi kan också säga vad vi vill ska hända med Vattenfall och kolet till exempel, säger han.