FN-rapport slår fast: Krigsbrott i Gazakriget

TT-AFP

Publicerad 2024-06-12

En palestinier springer ifrån en israelisk stridsvagn i centrala Gaza på söndagen. Arkivbild.

Både israeliska styrkor och Hamas och andra väpnade palestinska grupper har gjort sig skyldiga till krigsbrott under kriget i Gaza.

Det slår en oberoende FN-utredning fast.

”Brotten omfattar mord, könsförföljelse riktad mot palestinska män och pojkar, tvångsförflyttning, tortyr och omänsklig och grym behandling”, skriver kommissionen i en rapport som ska presenteras för FN:s råd för mänskliga rättigheter nästa vecka.

Israel anklagas vidare för brott mot mänskligheten, både på Västbanken och i Gaza.

Rapporten noterar en ”bred och systematisk attack riktad mot civilbefolkningen i Gaza”. Kommissionen menar även att Israel använder svält som metod i kriget, något som kommer att påverka särskilt barn ”i årtionden framöver”.

Israel tillbakavisar rapporten som ”systematisk anti-israelisk diskriminering”.

Riktades mot civila

Kriget i Gaza bröt ut efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober där över 1 100 människor dog, varav de flesta civila.

Kommissionen finner att medlemmar av Hamas och andra palestinska väpnade grupper, men även civila palestinier, begick krigsförbrytelser i samband med attacken.

I rapporten skriver man att grupperna ”med uppsåt dödade, skadade, tog gisslan och begick sexuellt och könsbaserat våld”.

Handlingarna riktades mot civila och medlemmar av Israels säkerhetsstyrkor.

Rapporten bygger på intervjuer med offer och vittnen, men även tusentals verifierade öppna källor, satellitbilder och rättsmedicinska rapporter.

Hindrats av Israel

Utredningskommissionen inrättades av FN:s råd för mänskliga rättigheter i maj 2021 för att utreda påstådda brott mot internationell humanitär rätt i Israel och de palestinska territorierna.

Den har under det pågående Gazakriget utrett såväl misstänkta brott vid Hamas inledande terrorangrepp mot Israel den 7 oktober som under Israels efterföljande krigföring och omfattande bombningar av Gaza.

Tidigare i våras anklagade utredarna Israel för att aktivt hindra dem från att prata med vittnen och offer om attackerna den 7 oktober, vilket tillbakavisades av Israel som i stället riktade kritik mot kommissionens arbete och kallade det antisemitiskt.