12-åringar hängs ut nakna – Instagram gör ingenting

Uppdaterad 2012-12-20 | Publicerad 2012-12-19

I över en månad har Årstaskolan kämpat för att få Instagram att ta bort ett konto som sprider sexbilder av deras elever.

Trots en polisanmälan och flera rapporteringar ligger kontot med nakenfoton på 12-åringar fortfarande kvar.

– Jag tycker att det är bedrövligt, säger skolans kurator Martin Brav.

Ryktesspridningen på bilddelningsajten Instagram i Göteborg är ingen isolerad händelse.

På Årstaskolan i Stockholm har skolledningen och skolhälsovården länge kämpat med att få bort ett konto på Instagram som sprider nakenbilder och sexrykten om skolans elever. Några av de som hängs ut är inte mer än tolv år gamla.

– Det är fruktansvärt för att det är så unga elever. Det är elever i femte, sjätte klass. Och de ska inte ligga uppe på internet, säger en lärare som inte vill framträda med sitt namn.

Sprider barnporr

Trots att det är över en månad sedan skolans personal började anmäla kontot och försöka kontakta Instagram har inget hänt.

– Just i det här fallet kan man inte säga annat än att Instagram hjälper till att sprida barnporr, säger samma lärare.

Skolans kurator Martin Brav är en av dem som försökt få Instagram att ta bort kontot. Enligt honom handlar det framförallt om en elev som är drabbad.

– Vi gjorde en polisanmälan för cirka två veckor sedan. Och det är en månad sedan som jag rapporterade till Instagram, säger han.

Att det tog tid innan polisanmälan gjordes beror enligt rektor Anita Ulrich på att skolan ville göra egna efterforskningar.

– Vi försökte reda ut vem som låg bakom, säger hon.

Utredningen nerlagd

Eftersom kontot ligger kvar har skolhälsovården arbetat med att informera och stötta både de drabbade och övriga elever.

– Det har jag ägnat mycket tid åt. Jag har pratat med barnen och försökt få dem att förstå vad som händer om man publicerar bilder på internet.

Skolan tror sig veta att en tidigare elev ligger bakom kontot och pojkens namn bifogades också i polisanmälan.

På Söderortspolisen skickades ärendet enligt rutinerna vidare till åklagare eftersom det rubricerades som ett förtalsbrott.

Åklagaren beslutade att inte inleda någon utredning och ärendet är att betrakta som nerlagt.

Vid tidpunkten för den här artikelns publicering fanns kontot fortfarande kvar.

Aftonbladet har sökt ansvarig åklagare Helene Mårtensson utan framgång.