Vårdcentral stängs efter sexmisstankar

Publicerad 2013-05-28

En läkare i Sigtuna kommun sitter häktad misstänkt för flera sexuella övergrepp mot barn.

Nu stänger Stockholms läns landsting vårdcentralen där han jobbar.

– Polisutredningen uppmärksammade oss om att det kan finnas andra brister, säger Peter Lundqvist på landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning.

Läkaren, som är i 40-årsåldern, häktades i fredags misstänkt för sexuella övergrepp mot barn, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Enligt åklagaren ska brotten ha begåtts under en tvåårsperiod och på vårdcentralen där läkaren jobbade. Flera barn under 15 år ska ha utsatts för övergreppen.

"Svaren inte tillfredsställande"

Stockholms läns landsting har nu beslutat att stänga vårdcentralen där mannen jobbade. Landstinget kommer hålla verksamheten stängd hela veckan.

- Vi har under dagen ställt ett antal frågor till vårdcentralen för att kontrollera om de kan ge en trygg och säker vård till patienterna. De svar vi så småningom har fått har inte varit tillfredsställande, säger Peter Lundqvist, enhetschef på landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning.

Enligt Peter Lundqvist har beslutet ingenting att göra med den pågående polisutredningen mot läkaren.

– Det ingår inte i landstingets ansvar. Det är en polissak att utreda de misstankarna. Men polisutredningen uppmärksammade oss att det kan finnas andra brister på vårdcentralen, säger han.

Flera brister

Det rör sig bland annat om kompetens- och kunskapsbrister hos mottagningens verksamhetschef. Landstinget ser det också som osäkert om vårdcentralen har tillräcklig bemanning.

– Det finns även otydligheter kring mottagningens rutiner. Det här måste vi få klarlagt.

Ledningen för vårdcentralen har kallats in för ett möte hos landstinget på fredag.

- Under resten av veckan kommer vi hänvisa patienter till andra vårdcentraler i Sigtuna kommun, säger Peter Lundqvist.