Tredje mordutredningen för Novaja Gazeta

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-07

Sedan 2 000 har tre medarbetare dött - eller dödats

Anna Politkovskajas kollegor på Novaja Gazeta är vana vid mordutredningar.

Nu kräver man att åklagare även ska granska fallet med den misstänkt förgiftade vice chefredaktören Jurij Sjtjekotjichin.

Följ ämnen
Ryssland

På Novaja Gazetas redaktion i Moskva hänger fotografier av tidigare avlidna medarbetare. Nu kan ännu en bild fogas till raden - Anna Politkovskajas.

År 2 000 dödades reportern Igor Domnikov. Hans mördare har hittats. Tre år senare dog tidningens vice chefredaktör Jurij Sjtjekotjichin. Kollegorna tror att han blev förgiftad.

– Han mottog vid flera tillfällen allvarliga hot och inte lång tid före sin död var han på väg att resa till USA för att överlämna material till amerikanska rättsvårdande organisationer om två stora ryska korruptionshärvor som berörde också USA och Europa, säger Roman Sjlejnov som tagit vid där Jurij slutade, till aftonbladet.se.

– Vi hoppas att Rysslands riksåklagare ska inleda en officiell utredning om Jurij Sjtjekotjichins plötsliga död.

Lyssnar till alla

I båda dödsfallen har kollegorna på Novaja Gazeta drivit egna utredningar. Det gör man också nu, efter mordet på Anna Politkovskaja.

– Vi lyssnar helt enkelt till alla som kan ge någon form av information om brottet och om gärningsmännen. Om informationen är viktig för vi den vidare till den officiella utredningen, säger Roman Sjlejnov.

Nyligen utsattes två medarbetare på tidningen för dödshot som kopplas samman med mordutredningen.

– Det kan tyda på att en del av de upplysningar vi har fått in faktiskt skulle kunna hjälpa den officiella utredningen, säger Roman Sjlejnov.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln