Svenskt Näringsliv: minska överbeskattningen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Tycker inte om förslaget till pengabuffert

Anders Borg vill hålla igen i goda tider för att spara ihop tills det blåser hårda ekonomivindar. Det gillas inte av alla.

Att samla stora överskott i ladorna är inte meningsfullt, tycker Stefan Fölster, Svenskt Näringslivs chefekonom, enligt TT.

Handelsbanken har redan gett finansminister Anders Borgs budget godkänt. Banken berömmer Borg för att han drar åt svångremmen i goda tider och bygger upp en pengabuffert för eventuella promlemår i framtiden.

– Vad som är bra, tycker jag, är att det finns en ”kudde”. Om den globala utvecklingen skulle bli sämre än väntat och det blir en konjunkturnedgång finns det finanspolitiskt utrymme för regeringen att stödja ekonomin. Det är väldigt positivt för Sverige, säger Knut Hallberg, ränteanalytiker på Handelsbanken till TT.

Det är inget konstigt att budgeten saknar tre till fyra miljarder kronor per år i finansiering.

– Man är ändå ganska återhållsam och genomför en del åtstramningar, försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen samt en del skattehöjningar. I det här läget med de här stora överskotten gör man en sammantaget återhållsam budget, säger Knut Hallberg till TT.

Skattesänkningar

Men alla är inte lika imponerade. Svenskt Näringsliv anser att man bör lägga den ekonomiska kraften på annat. Politiken bör inriktas på att minska överbeskattningen och att öka effektiviteten i ekonomin.

”Regeringen har nu ett gyllene tillfälle att slå in på det långsiktiga målet att sänka det totala skattetrycket till genomsnittlig EU-nivå kring 40 procent av BNP”, skriver Stefan Fölster i en kommentar till budgeten.

Han vill också se skattesänkningar som stimulerar sparandet och undviker en överhettningssituation med stigande inflation och räntor.