Al-Qaida ledare gripen i Libyen

Publicerad 2013-10-06

Amerikanska säkerhetsstyrkor har gripit Abu Anas el-Liby, en ledare för terrororganisationen al-Qaida.

Mannen misstänks ligga bakom bombattentaten mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania år 1998.

– Dessa medlemmar i al-Qaida och andra terrorgrupper kan bokstavligen springa, men de kan inte gömma sig, säger USA:s utrikesminister John Kerry, enligt AFP.

Abu Anas al-Liby.

Han har legat högt på USA:s mest eftersökta-lista sedan bombdåden.

Under lördagen greps el-Liby, som egentligen heter Nazih Abd al Hamid al-Ruqhay, al-Qaidaledare och misstänkt för bombdåden mot amerikanska ambassader i Kenya och Tanzania år 1998.

Gripandet ska ha skett mitt på dagen nära den libyska huvudstaden Tripoli.

Försökt bygga nätverk

El-Liby har länge varit en av de mest eftersökta personerna och FBI har utlyst en belöning på fem miljoner dollar för tips som kan leda till hans gripande.

Gripandet ska ha varit frukten av ett samarbete mellan den amerikanska militären, CIA och FBI.

El-Liby är inte kopplad till bombattacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi år 2012. Men man misstänker att han kan ha försökt bygga upp ett nytt terrornätverk av det som återstår av al-Qaida i regionen.

Libyska myndigheter uppger att de inte vetat om operationen, men en amerikansk källa säger till New York Times att den libyska övergångsregeringen hjälpte till.

Hade terrormanual

USA:s utrikesminister John Kerry säger att de amerikanska räderna i Libyen och Somalia i helgen, där terroranklagade gripits, visar USA:s "orubbliga beslutsamhet" i att jaga ansvariga terrorister.

– Vi hoppas att det gör det tydligt att USA aldrig kommer att ge upp i sina ansträngningar att utkräva ansvar bland dem som utför terrorhandlingar, sa han till reportrar i Indonesien under söndagen, rapporterar AFP.

El-Liby är 49 år och från Libyen. Han tros ha anslutit sig till Usama Bin Ladins terrornätverk så tidigt som 1990.

Efter bombattentaten 1998 så slog brittisk polis till mot hans lägenhet i England, där han då bodde. Där hittade man en 18 kapitel lång handbok i terrorträning. Manualen innehöll bland annat anvisningar för bilbomber, tortyr, sabotage och förklädnad.