Flera skadade efter sammandrabbningar i Ukraina

Publicerad 2014-01-20

24 personer har skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Kiev, Ukraina.

Sten och fyrverkeripjäser flög i luften när den EU-positiva mobben försökte närma sig parlamentet.

Närmare 200 000 demonstranter samlades till en massprotest mot en ny lag som begränsar mötesfriheten i Ukraina.

24 personer skadades i sammandrabbningarna, enligt nyhetsbyrån AFP. Enligt den ukrainska polisen ska drygt 70 poliser ha skadats.

Avlossade gummikulor

Sammanstötningarna inträffade när demonstranter försökte ta sig igenom avspärrningar vid regeringsbyggnader. Polisen använde påkar, tårgas och gummikulor för att mota bort demonstranterna som ska ha varit beväpnade med sten och fyrverkeripjäser. Enligt BBC användes också vattenkanoner i den minusgradiga kylan mot demonstranterna.

Oppositionsledaren Vitalij Klitjko manade till lugn men fick inget gehör.

Efter ett möte med president Janukovytj hävdade oppositionsledaren att presidenten gått med på att tillsätta en kommission för att lösa krisen i landet.

Frös förhandlingarna

Landsomfattande protester har skakat Ukraina sedan i november då president Viktor Janukovytj överraskande frös förhandlingar med EU och i stället närmade sig Ryssland.

Under söndagen hade många demonstranter grytor och durkslag på huvudet, andra bar munskydd eller skidglasögon – allt för att driva med den nya lag som förbjuder demonstranter att täcka ansiktet. Syftet med lagen är att få stopp på demonstrationerna. Den gör det också straffbart att blockera offentliga byggnader.

ANNONS