Här är den nya kinesiska pandaemin

Publicerad 2014-05-14

Varje gång världens sötaste djur utses finns pandan med på listan.

Nu skaffar många en egen, som varken är utrotningshotad eller vild.

Pandahunden.

Att klippa och färga hundar är inget nytt fenomen. Men i Kina har en speciell stil anammats på sistone.

– För tio år sedan var den naturliga instinkten hos en kines att äta hund. Nu är vi som västerlänningar och vill ha en champion. Söta raser som fransk bulldog och labradorer var favoriter, men nu är det pandahunden, säger Hsin Ch'en, ägare av en djuraffär i staden Chengdu, till Daily Mail.

När de kinesiska medelklassfamiljerna skaffar hund är trenden att köpa sig en liten pandakopia. Hsin Ch'en har märkt av en stor efterfrågan.

Hög status

Men det är inte någon ny ras som avlats fram. Det är bara chow chows som klippts och färgats för att likna landets nationalskatt.

– Med försiktig pälsvård och färgning går det lätt att förvandla en chow till en pandahund på ungefär två timmar. Looken håller i runt sex veckor då ägarna får komma tillbaka för en uppfräschning. Det är inga kemikalier eller plågeri inblandat, säger Hsin Ch'en.

Hundarna är dyrare och det krävs att ägaren lämnar in sin hund för regelbunden omfärgning.

– Priset på hundarna stiger markant på grund av all pälsvård som behövs. Men folk betalar gärna mer. De gillar att folk vänder sig om på gatan och att kunna säga att de har en "pandahund", säger Hsin Ch'en.

Har du sett en pandahund i Sverige? Hör av dig på tipsa@aftonbladet.se.