Sprutade röd vätska på politiker i riksdagen

Publicerad 2016-05-24

Mitt under debatten i riksdagen började en demonstrant att spruta röd vätska på politikerna.

Aktionen var en protest mot Vattenfalls brunkol.

– Han blev bortförd och sedan fortsatte debatten efter några minuter, säger Carl Schlyter (MP).

Under tisdagen debatterades Vattenfalls kolgruvor i riksdagen. I samband med debatten hölls protester både utanför och innanför riksdagen.

En ensam åskådare skrek att detta är sista chansen, att barn svälter i Afrika och att politikerna har blod på sina händer. Han sprutade sedan någon röd vätska från åhörarläktaren och ner mot politikerna. Vätskan låg i en ketchupflaska men enligt TT var det inte ketchup utan någon annan rödfärgad vätska. Efter attacken avbröts debatten och två vakter från riksdagen förde ut personen från läktaren.

Greps av väktare

Miljöpartiets riksdagsledamot Carl Schlyter var på plats i kammaren.

– Först var det någon som sa budskap, och talmannen sa att man inte får göra så. Men sedan var det dessutom en person som sprutade ketchup, färg eller någonting på väggen. Då blir alla bara arga och ledsna, i stället för att ha en intressant debatt som engagerar folk blir budskapet att det var obehagligt. Det är trist när sådant händer, säger han.

Enligt Carl Schlyter fördes mannen bort av vakter och några minuter senare kunde debatten fortsätta.

Mats Eriksson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral säger att riksdagens väktare har gripit en person misstänkt för störande av förrättning.

– Vi får se om vi kommer upphäva gripandet eller om vi kommer ta med honom in på förhör, säger han.

Attacken ska utredas

Niklas Åström som är säkerhetschef på riksdagen bekräftar att väktarna grep mannen för "störande av förrättning" och att han därefter överlämnades till polisen.

Hur mannen kunde föra in en vätska i kammaren kommer nu att utredas.

– Våra säkerhetsåtgärder baseras på risk och sårbarhetsanalyser där säkerhet alltid ska balaneras mot öppenhet och allmänhetens möjlighet att närvara vid debatter, säger han.

– Vi följer alltid upp den här typen av incidenter och därefter kan vi utvärdera vårt säkerhetsarbete. Det är för tidigt att svara på frågan om hur det kunde ske ännu.

Kräver att försäljningen stoppas

Debatten om Vattenfalls brunkolsverksamhet var begärd av Vänsterpartiet. Partiet kräver ett stopp för försäljningen av Vattenfalls kolgruvor eftersom den nya ägaren med stor sannolikhet skulle fortsätta den miljöskadliga verksamheten.

– Om kolen tas ur marken och eldas upp då förstör vi klimatet, säger Jonas Sjöstedt (V) till TT.

Näringsminister Mikael Damberg (S) sa att regeringen nu håller på att analysera Vattenfalls, som är ett statligt bolag, begäran om att få genomföra affären.

Lise Nordin, energipolitisk talesperson för MP, upprepade flera gånger samma protestord som demonstranterna, "låt kolet ligga". Hon stödjer däremot inte aktionen i riksdagen.

– Jag tycker att det är viktigt att följa kammarens regler, jag blev ganska förvånad när jag såg det som hände och som störde debatten, säger Lise Nordin till TT.

Jonas Sjöstedt säger till TT:

– Jag förstår att folk är engagerade men jag tycker att man ska följa de ordningsregler som finns.

Även en tyst protest

Under debatten genomfördes också en tyst protest i kammaren där åhörare hade skrivit bokstäver på sina kroppar, med budskapet "Låt kolet ligga". Demonstranterna drog upp sina tröjor för att visa texten.

Även utanför riksdagen genomfördes en demonstration där en rad olika organisationer deltog.

Bland dessa fanns, enligt uppgifter till Aftonbladet, Greenpeace, Push Sverige, Föräldravrålet och Klimataktion. Även aktivister som deltog i en stor tysk manifestation mot brunkolet för ett par veckor sedan ska ha deltagit. Många av plakaten skrek ut budskap om att kolet ska stanna i marken.