Amnesty: tortyr och död väntar IS-flyktingar

Uppdaterad 2016-10-26 | Publicerad 2016-10-18

Tortyr, försvinnanden och död.

Det väntar irakier som flyr från IS-områden, enligt en ny Amnesty-rapport.

– Det här spär på våldsspiralen, säger Ami Hedenborg på svenska Amnesty.

Den irakiska regeringsarmén, stödd av utländska stater, kurdisk militär och shiamiliser, inledde på måndagsmorgonen slutstriden om den IS-kontrollerade miljonstaden Mosul.

Samtidigt kommer oroväckande rapporter om brott mot mänskliga rättigheter i krigets spår.

Tusentals människor, framför allt sunnimuslimer, som har flytt terrorgruppen IS har torterats, försvunnit och dödats – av den irakiska regeringsarmén eller shiamiliserna som strider vid arméns sida. Det framgår av en ny rapport från Amnesty International.

Även barn finns bland offren.

Vid ett tillfälle sköts tolv män och fyra pojkar, som själva lämnat över sig, ihjäl utan rättegång.

Även masstortyr har förekommit.

"Hämnd för IS övergrepp"

– Milisen tog våra män och sa att det var en hämnd för IS övergrepp, säger en kvinna till Amnesty.

De shiadominerade miliser som kallas PMU (Popular Mobilization Units) står för huvuddelen av övergreppen. Det är grupper som tar emot såväl vapen som pengar från den irakiska regeringen, enligt Amnesty. Men även regeringsarmén kan vara direkt inblandad.

– Vi har sett exempel på att människor bara radas upp och skjuts ihjäl. Vi kände till det innan, men har fått det ännu bättre belagt nu. Det här spär på våldsspiralen, säger Ami Hedenborg, presstalesperson för svenska Amnesty.

"Oerhört oroliga"

Finns det inte ett verkligt problem med att terrorister försöker smälta in bland flyktingar?

– IS har gjort fruktansvärda brott och alla delaktiga ska absolut ställas till svars. Men det måste ske på rätt sätt.

Hur oroliga är ni för den här typen av övergrepp i samband med befrielsen av Mosul?

– Vi är oerhört oroliga överlag för situationen för mänskliga rättigheter i Irak. Det är bara att hoppas att man nu tar sitt ansvar så att det inte blir liknande hämndattacker igen. IS måste också tillåta människor att lämna Mosul, och inte använda dem som mänskliga sköldar, säger Ami Hedenborg.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS