Svensk 15-åring befaras död i självmordsdådet

Uppdaterad 2012-01-15 | Publicerad 2012-01-14

Minst 50 döda En attack från självmordsbombare krävde 50 dödsoffer och en svensk 15-åring befaras vara död.

En svensk 15-åring ska finnas bland de över 50 omkomna efter dagens självmordsattack i Irak.

Pojken var i landet för att hälsa på sin mamma.

Tidigare i dag kom rapporter om ännu en attack från självmordsbombare som slagit till i Irak mitt under en dramatisk regeringskris. Minst 50 människor har rapporterats döda och omkring 100 ska ha skadats.

En av de omkomna ska vara en svensk 15-åring hemmahörande i södra Sverige.

– Han åkte till Irak den 11 januari för att han ville vara hos sin mamma i Irak, som är sjuk. Det var bara tänkt att han skulle vara borta en månad, säger pojkens pappa.

Var med sin kusin

Familjen är i chock just nu och pappan mår väldigt dåligt.

– Det sista jag såg av min son var när jag körde honom till flygplatsen. Vi kramades och tårarna började rinna, säger pappan genom en tolk.

Enligt uppgift var 15-åringen med sin kusin som nu vårdas för allvarliga skador på irakiskt sjukhus. Det är kusinen som bekräftat att han sett 15-åringen dö i attentatet.

Under de senaste veckorna har flera bomber sprängts under religiösa högtider.

Oklart från UD

Utrikesdepartementet hade sent på lördagskvällen fortfarande ingen information om att det ska finnas en svensk bland de omkomna.

– Jag känner inte till det men vi håller på och undersöker uppgifterna. Är det folk som omkommit i bombdåd tar det tid att identifiera kropparna, säger André Mkandawire, som jobbar på UD:s pressavdelning.